Motvind för miljömuppen

Foto: GUNNAR SEIJBOLD/WWW.2009.SE
hårt halvår Statsminister Fredrik Reinfeldt får kämpa hårt för ett avtal.
KOLUMNISTER

BRYSSEL. Fredrik Reinfeldt satsade åtta miljarder på att gå till historien som en ambitiös miljömupp.

Han har fortfarande chansen.

Men det blir inte lätt.

I eftermiddag avslutas här i Bryssel det sista EU-toppmötet med Fredrik Reinfeldt som ordförande.

Samtidigt pågår den globala klimatkonferensen i Köpenhamn. Dit åker Reinfeldt på torsdag tillsammans med ett hundratal andra stats- och regeringschefer. Bland annat både den ryske och den amerikanske presidenten, Medvedev och Obama.

Mötena hänger ihop. Redan för två år sedan bestämde sig EU:s 27 medlemsländer, som står för 14 procent av världens koldioxidutsläpp, att ta täten i klimatkampen. De skulle vara ett föredöme.

Senast 2020 skulle utsläppen av koldioxid vara 20 procent lägre än 1990. Om ”andra jämförbara länder” var lika ambitiösa lovade EU att höja ribban till 30 procent.

I höstas kastade EU in ny ved på brasan. De rikare länderna borde grunda en fond som de fattigare länderna kan söka pengar ur för anpassning till en ny koldioxidfattigare värld. EU skulle stå för mellan 30 och 90 miljarder kronor. Belåtenheten var påtaglig.

Men nu är enigheten inte lika stor längre. Sanningens minut stundar för EU, föredöme eller inte?

Vissa, exempelvis Storbritanniens Gordon Brown, tycker att EU redan nu ska gå upp till 30 procent. En bra signal till förhandlarna i Köpenhamn, hävdar han.

Andra, till exempel Reinfeldt som leder EU-ländernas delegation i Köpenhamn, är motsträvig. Om EU ska gå upp till 30 krävs att andra stora utsläppsländer, läs USA, skärper sig rejält.

Alternativet är, enligt Reinfeldt, klimatkonkurrens. Industrin flyttar dit de får släppa ut mest. Det vore mycket, mycket illa för Sverige.

När det gäller pengar till u-ländernas anpassning är Reinfeldt och Brown överens. I onsdags kastade Reinfeldt in åtta miljarder kronor i fonden i ett försök att få andra att följa efter. Storbritannien har utlovat ungefär lika mycket.

Andra är inte lika generösa. Tyskland håller hårt i plånboken. Polen kan satsa det som de eventuellt tjänar på att sälja utsläppsrätter.

Reinfeldts halvår i världspolitiken går mot sitt slut. Outtröttligt har han farit runt världen och pratat klimat med USA:s Obama, Indiens Singh och Kinas Hu.

Om det hängde på honom skulle ett klimatavtal vara i hamn för länge sedan. Men i den här soppan är kockarna betydligt fler och motiven inte alltid de godaste.

FAKTA

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Sossarna har problem”

Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier mäter årligen förtroendet för partierna i olika frågor. På tre områden centrala i valet – ekonomin, skatterna och arbetslös­heten – leder M över S. Spänningen stiger.

”Kommunerna tar i så de kräks”

I år har 1?500 kommun­anställda lärare, organiserade i Lärarförbundet, varslats om uppsägning. Men hittills har bara 400 blivit av med jobbet. Kommunerna tar, precis som industrin, i med storsläggan innan de har koll på läget.

”Hur trovärdiga är börsknuttarna på en skala?”

I år har börsen i Moskva gått upp med mer än 120 procent. Förra året gick den ner med 72 procent. I Stockholm är siffran 42 procent ner förra året, lite mer upp i år. Skräck att förlora och hopp om lätta vinster styr. Inte kall beräkning.

”Självklart beror det på att de ogillar invandrare”

Enligt SCB stöds Sverigedemokraterna av 5,1 procent och skulle komma in i riksdagen. Vissa tror förklaringen är en ­annan än partiets motstånd mot invandrare. Pyttsan. Det är under ekonomisk oro som partier som SD växer.

”Hjärtlöshet är det ­ingen som gillar”

Regeringens akilleshäl är de nya tuffare regler för att få sjuk- och a-kassa. Senaste veckan har de backat två gånger om att dödssjuka ska jobba. Frågan om utförsäkrade ska leva på luft väntar däremot fortfarande på sitt svar.

Veckans citat

Margot Wallström.

Det känns vemodigt, lite sorgligt men också spännande att lämna efter tio år.

EU-kommissionären Margot Wallström flyttar hem efter ett decennium i Bryssel.