Krisen tvingar inte bort Maud

Partisekreteraren står i skottgluggen

Foto: ULF HÖJER
avslöjande Näringsminister Maud Olofsson har inget vidare bra pokerfejs.
KOLUMNISTER

Marken gungar under Maud Olofsson som ser argare ut för varje tv-sändning.

Centerledaren har det tufft.

Men den som tror att hon kommer att avgå är fel ute.

Sällan har det stormat kring Centerledaren, näringsministern och vice statsministern som de senaste veckorna.

?Den klantiga hanteringen av Vattenfall. Maud Olofssons bristande fingertoppskänsla gjorde den ohanterlig.

?Saab. Att hänga fast vid att skatte­pengar inte ska satsas i ett förlustförföljt industriföretag var rätt. Men empatin med de drabbade brast.

?Centerns vikande opinionssiffror som tvingat partiledningen att revidera ner målet för nästa års valresultat från 16 till 10 procent.

Maud Olofsson är med andra ord skakad och genomlider sin djupaste kris under nära nio år som partiledare. Men den är inte så djup att hon tvingas gå. Skälen är flera.

Olofsson är född in i Centerrörelsen och växte i stort sett upp i knät på legendaren Thorbjörn Fälldin, mannen som gjorde var fjärde svensk till centerpartist. Hennes nätverk är beundransvärt.

Hon ses också den som räddade Centern från undergång. Innan Maud Olofsson tog över ordförandeklubban gjorde partiet sitt sämsta val i modern tid, 5,1 procent eller 270?000 väljare.

De interna kritikerna riktar inte ens in sig på Olofsson.

I skottgluggen står i stället partisekreteraren Anders Flanking och andra medarbetare på partikansliet.

Det finns heller ingen utmanare, någon som aktivt jobbar för att ta över som partiledare. I ett akut krisläge skulle det givetvis finnas kandidater som miljöminister Andreas Carlgren­ eller EU-parlamentarikern Lena Ek. Men krisen är inte akut – än.

Med facit i hand var det inte så välbetänkt av Maud Olofsson att bli just näringsminister. De blir aldrig populära och sällan långlivade. Den enda näringsminister som suttit längre än Olofsson sedan posten inrättades 1991 är Björn Rosengren (S).

I ekonomisk nedgång blir näringsministern per automatik krisminister, ser man Olofsson i tv-rutan tänker man genast på bekymmer (och eftersom Maud Olofsson inte har något pokerfejs syns det dessutom exakt hur bekymmersamt det verkar vara).

Till posten hör också energifrågorna. De är känsliga i alla partier men i Centern är de högexplosiva.

Kanske borde Olofsson ha blivit miljöminister i stället? Det finns ingen som är emot bättre miljö.

FAKTA

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Volvo-chefen tjänar 159?790 kronor – varje dag”

?Volvos vd Leif Johansson fick ett rejält inkomstlyft förra året tack vare ett förmånligt optionsavtal. Lönen ökade med 85 procent till 35,5 miljoner. På krisföretaget tjänar chefen 159?791 kronor per arbetsdag. Inte illa.

”Och vinnaren är – Luxemburg!”

?Enligt OECD:s nya välståndsliga, där man jämför medborgarnas köpkraft, är Luxemburg världens klart rikaste land. Tvåa är Norge och trea USA. Sverige ligger på en delad niondeplats tillsammans med Danmark och Tyskland.

”Ryssarna skulle bara veta”

?För att stävja alkoholmissbruket i Ryssland införs minimipris på vodka vid nyår. Den billigaste sorten går upp med 50 procent till 21 kronor för en halvliter. Det kan kallas prischock men jämfört med Systembolaget är det rena rean.

”KD:arna verkar nervösa”

?Kristdemokraterna sätter ordföranden Göran Hägglund i topp på valsedlarna i Stockholm trots att han bor i Småland. Taktik är förklaringen eftersom partiet riskerar att åka ur riksdagen om inte Hägglund drar röster i viktiga valkretsar.

”Jag undrar, vad är det för fel på Stockholm?”

?Barack Obama har redan varit i Köpenhamn en gång, för att få OS till Chicago. Han återvänder för klimatmötet och fortsätter till Oslo för att ta emot fredspriset. Däremot skippar han Stockholm dit fredspristagaren alltid åker.

VECKANS CITAT

”Det kan inte vara så att man varje gång måste uppfinna hjulet.”

Justitieminister Beatrice Ask (M) kräver att polisen jobbar effektivare och lär sig av väl fungerande verksamheter.

”Svenska småbarnsföräldrar vill ­bestämma själva.”

Tvillingmamman och EU-ministern Cecilia Malmström (FP) tycker det räcker med två pappamånader i föräldraförsäkringen.