Wetterstrand – då ser alliansen rött

Foto: ULF HÖJER
RÖSTMAGNETEN Alliansen har hittat sin huvudfiende inför valet. Den som ska mosas är miljöpartiets Maria Wetterstrand.
KOLUMNISTER

De rödgröna lyfter fram henne.

Alliansen vill mosa henne.

Sveriges hetaste politiker just nu är Maria Wetterstrand.

I morgon är det 1 maj och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tågar segervisst under banderoller med krav på mer rättvisa och solidaritet.

Men den som ska se till att de i höst bildar regering tillsammans med Miljöpartiet demonstrerar inte. Maria Wetterstrand tillbringar helgen hos maken i Finland.

Veckan före arbetarrörelsens stora högtidsdag, och de rödgrönas budgetalternativ på måndag, har varit en utspelsfest utan motstycke.

Planterade nyheter i stora medier, debattartiklar, hastigt utlysta presskonferenser. Aktivitetsnivån har legat farligt nära ADHD-gränsen.

Men även i denna korseld har huvudpersonen varit frånvarande. Det är, med vissa undantag, Moderaterna och Socialdemokraterna som bankat på varandra. Bang, bang, bang.

Det finns ett gott skäl till det. Och det stavas balans.

Sedan hösten 2006 är de tre rödgröna partierna större i väljarbarometrarna än regeringen. Sedan mer än ett halvår tillbaka beror det på Miljöpartiet vars stöd har mer än fördubblats sedan valet.

Man skulle kunna förledas att tro att det leder till att rödgröna försöker utnyttja Maria Wetterstrand maximalt. Men det går inte, då rubbas balansen.

Mona Sahlin är statsministerkandidaten och representerar det största rödgröna partiet. Alltså måste hon synas mest de situationer som är viktigast.

Även i Miljöpartiet är balansen viktig. Partiet har ett kvinnligt och ett manligt språkrör och båda ska i jämställdhetens namn synas lika mycket. Något annat är det inte tal om.

Alltså framträder Wetterstrand lagom mycket.

Alliansen vill mosa Maria. Utan henne ökar vinstchansen rejält. Men även för dem gäller det att balansera. Att ge sig på en duktig kvinna, som hälften av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för, kräver finess.

Redan i riksdagens partiledardebatt i januari sparade statsminister Fredrik Reinfeldt talartid för att få möta Wetterstrand. Han klarade det ganska bra. Men i en debatt Aktuellt i torsdags åkte finansminister Anders Borg på storstryk.

Nu gör moderaterna ett nytt försök att komma åt Wetterstand. De rödgröna kallas från och med nu för ”vänsterpartierna”.

– Mycket medvetet, erkänner partisekreterare Per Schlingmann (M).

Men funkar det? Det återstår att se.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

Dyngspridning modell KD

Tobleronepolitik kallade biträdande finansminister Mats Odell (KD) de rödgrönas förslag om att höja bidraget till kommunerna med 12 miljarder. Egentligen helt obegripligt men alla fattade ändå; Sahlin är inte att lita på.

Bekvämlighet – inte miljö

De rödgröna vill bygga höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg för 90 miljarder. Men utsläppen skulle minska lika mycket om fartvarnare

installerades på lastbilar enligt en ekonomiprofessor. Kostnad: 50 miljoner.

Tro mig, det är bara för att komma åt burkan

Frankrikes president vill förbjuda burkor på allmän plats. Den följsamma polisen i Nantes har redan bötfällt en 31-årig kvinna eftersom hon körde bil i burka. Trafikfarligt sa polisen. Kvinnans advokat har självfallet överklagat.

Vara både okänd och stenrik är en bedrift

Ägaren till Sveriges dyraste villa är i det närmaste helt okänd. Pirjo Bryant-Meisner är gift med it-miljonären och bilsamlaren Tom med samma efternamn. Deras hus i Djursholm har ett taxeringsvärde på 32 miljoner.

Högre är de rödgrönas favoritadjektiv

Det blir högre fastighetsskatt (man bara för de rika), högre inkomstskatt (men bara för de rika) och självfallet förmögenhetsskatt - oklart med vilken profil. Och så blir det 250 spänn mer om dagen till den som är arbetslös.

Veckans citat

Vi tycker att ledningen valt att fila av udden för att framstå som ett lite harmlöst parti.

Kävlinges Kenneth Sandberg hoppar av Sverigedemokraterna som han tycker blivit för mesiga.

Rättvisa är viktigt. Det är viktigt för oss och det är viktigt för väljarna.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann sätter ner foten.