Valet en riktig nagelbitare

Foto: CAROLINA BYRMO, BJÖRN LINDAHL och LOTTE FERNVALL
gör valet osäkert Göran Hägglund (KD) och Maud Olofsson (C) står utanför dörren till riksdagen i den nya SCB-mätningen. Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen tycks däremot ha foten i dörrspringan.
KOLUMNISTER

Centern och Kristdemokraterna riskerar att falla ur riksdagen.

Sverigedemokraterna har chans att komma in.

Höstens val blir en riktig nagelbitare.

Två gånger om året mäter Statistiska centralbyrån väljarsympatierna. Sedan valet 1973 har det block som lett i SCB:s majmätning också tagit hem valsegern.

I årets upplaga leder de rödgröna med sex procentenheter eller omkring 330 000 personer. Klappat och klart för Mona Sahlin som statsminister alltså?

Nix, pix. Det enda man kan säga i dag, drygt tre månader i förväg, är att det ser ut att bli mycket jämnt. Men det är nästan alla svenska riksdagsval.

Osäkerhetsfaktorerna är däremot fler än de brukar vara. Här är de största:

1. Centern. En räknenisse hos alliansen har tagit bort de viktningar som SCB gör innan de presenterat sin väljarbarometer. Bland annat tar SCB hänsyn till hur väljarna tror att de röstade i förra valet.

Enligt denna oviktade mätning skulle bara 3,7 procent rösta på Centern som alltså skulle tvingas lämna riksdagen 100 år efter de bildades.

2. Kristdemokraterna. Enligt den oviktade mätningen skulle 3,9 procent rösta på KD som alltså skulle få göra Centern sällskap ut genom dörren.

Utan Centern eller Kristdemokraterna har Fredrik Reinfeldt ingen chans att sitta kvar i som statsminister. Då är det adjöss och goodbye för honom för den här gången.

3. Sverigedemokraterna. Enligt den normala, viktade SCB-undersökningen, skulle främlingsfientliga SD få 3,9 procent av rösterna och är alltså snubblande nära riksdagsplatser.

Det skulle möblera om den politiska kartan rejält.

4. Nyare mätningar. SCB:s mätning gjordes mellan 28 april och 30 maj. I senare mätningar från Novus och Demoskop, som gjorts efter de rödgröna presenterade sitt ekonomiska alternativ, har alliansen haft övertaget över de rödgröna.

5. Väljarna. 1964 bestämde sig 18 procent av väljarna för vilket parti de skulle rösta på under själva valrörelsen, alltså de sista fyra till fem veckorna före valdagen.

I förra valet var det 58 procent, alltså nästan sex av tio. En tredjedel väntade till allra sista veckan. Och en tiondel bestämde sig först på själva valdagen.

Den nya riksdagen som samlas i oktober ser alltså ut att kunna bestå av fem, sex, sju eller åtta partier.

Men statsministern kommer att heta Reinfeldt eller Sahlin. Det är åtminstone – nästan – spiksäkert.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Det är värre än ett grekiskt drama”

I dag inleds fotbolls-VM i Sydafrika. Dramatiskt är även att en av den polygame president Jacob Zumas hustrur väntar barn med sin livvakt – som tagit livet av sig på grund av barnet.

”Euron kryper allt närmare – geografiskt”

Varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin vill diskutera en svensk övergång till euro än. Men geografiskt kryper valutan allt närmare. Vid årsskiftet väntas lilla Estland byta.

”Hänga ut sexåringar är inte särskilt smart”

Sverigedemokraterna hängde ut en sexårig flicka på sin hemsida eftersom hon, enligt dem, hade stört mötesfriheten. Hennes pappa deltog i ett SD-kritiskt möte i Landskrona.

”Ibland är Moderaterna faktiskt konservativa”

Moderaterna är det enda partiet i alliansen som vill behålla de nuvarande turordningsreglerna i Las. Två personer i företag som har högst tio anställda får undantas. Inte fler – eller färre.

”Jag säger bara – äntligen!”

EU-reglerna för vård utomlands har förtydligats. En svensk patient ska kunna få vård i ett annat EU-land och likställas med det landets patienter Grattis alla ni som vill testa!