SÅ FRÄCKT, FREDRIK

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Tungan rätt i mun Fredrik Reinfeldt gick till hårt angrepp mot de rödgröna och målade ut Moderaterna som ett samhällsbärande och ansvarstagande parti.
KOLUMNISTER

Almedalen. Statsministern är fräck.

Och han spelar högt.

Årets upplaga av politikens Kiviks marknad sparkade i gång i går med Moderaternas dag i Almedalen, Visby. Fredrik Reinfeldt, som framträdde som Moderatledare och inte som regeringschef, gav tre besked:

Det blir inga nya skattesänkningar nästa år – även om regeringen sitter kvar efter valet. Undantaget är ett – pensionärerna. De kan till och med förvänta sig större sänkningar än dem som regeringen redan har utlovat.

De pengar som finns vill Moderaterna satsa på välfärdens kärna, det vill säga på bland annat sjukvård och utbildning. Däremot inte på höjda ersättningar.

Det tredje, och kanske inte helt överraskande beskedet, är att Reinfeldt och hans partikamrater kommer att bekämpa de rödgrönas förslag till skattehöjningar.

Det här är inte särskilt fräckt. Det är normala politiska argument.

Nej, fräckheten handlar om något helt annat. Moderaterna har kläckt en ordsamling som de sannolikt själva tycker är genial. De anser att de är samhällsbärare. De företräder allmänintresset. De är måttfulla.”Att bära allmänintresset är faktiskt inte spritt i svensk politik”, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal i går kväll.

”Allmänintresset, måttfullheten, det är så vi har utvecklat de nya Moderaterna”, sa han också.

Smaka på det. Vilket parti anser inte att det är samhällsbärande? Vilket parti tycker att de representerar särintressen? Vilket parti hävdar att det är omåttligt, slösaktigt, ansvarslöst?

Inget. Absolut inget.

Det är alltså ett högt spel som Fredrik Reinfeldt spelar. Lyckas han så framstår Moderaterna som det enda parti som väger olika intressen mot varandra, som skadar så få som möjligt och gynnar så många som möjligt.

Men misslyckas han framstår han som lätt patetisk. Allmänintresse är ingen vetenskap, det är en bedömningsfråga. Vad är det allmännas intresse? Svaren riskerar att bli lika många som dem man frågar.

Tillbaka till löftet om de inställda skattesänkningarna. Beskedet är en smula överraskande. Sedan valet 2006 har Reinfeldt hävdat att skatter ändrar beteenden.

Sänkt inkomstskatt gör oss mer benägna att jobba. Höjd bensinskatt gör att vi letar billigare alternativ, exempelvis hybridbilar.

Men nu är det, åtminstone under ett år, stopp för skatterna som uppfostringsmetod. Bara pensionärerna ska få sänkt skatt, trots att de inte jobbar.

Arbetslinjen, var är du?

Förklaringen är enkel. En viktig del av valdebatten kommer att handla om vikten av att sköta ekonomin. För att slippa kritik om att äventyra statsfinanserna så blir det nästan inga sänkta skatter 2011.

Om skattesänkarmoderaterna får bestämma.

FAKTA

Talaren: Mycket angrepp och lite valfläsk

Nyheter

Reinfeldt lovade att inte sänka några skatter nästa år. Många hade väntat lite mer valfläsk.

Attacker

Väl förberedda angrepp på åtta rödgröna skattehöjningar, höjda bidrag och nej till Förbifart Stockholm.

Oneliners

Frekventa. Till exempel raljerandet över de rödgrönas fastighetsskatt:

”De vill skattebefria en herrgård i Sörmland men nita ett radhus i Stockholmsområdet.”

Klädstilen

Ljusblå skjorta och mörkblå kostym. Slipsen fick stanna hemma.

Underhållning

Wille Crafoord, Mange Schmidt och Sofia Talvik sjöng den nya kampanjlåten ”Flyter”.

Publik

Redan en halvtimme före talet var Almedalen proppfull.

Dagens...

... tjuveri:

Den ogenerade stölden av Socialdemokraternas valaffisch med yuppien i cabrioleten från 1985.

... födelsedagsbarn:

Erik Reinfeldt, som fyllde moppe i går och fick följa pappa till Visby.

...snackis:

Den härliga värmen.

...präktigaste:

Reinfeldt går till val på att INTE sänka skatterna.

...bluff:

Beatrice Ask, som ska valkampanja i husvagn, men tog flyget till Almedalen och bor på hotell.

...dolkstöt:

Förra informationschefen sa att Reinfeldt gjort hennes parti till en grabbig gubbklubb.