En omöjlig bild – ja, för ett år sedan

Lena Mellin: Mona Sahlin kan ersättas av Sven-Erik Österberg

KOLUMNISTER

Om man för ett år sedan hävdat att Sven-Erik Österberg var ett tuppfjät från att bli ny S-ledare hade man antingen klassats som idiot. Eller blivit utskrattad.

Nu är det på väg att hända.

Tänk dig tillbaka ett år i tiden. I mitten av januari 2010 stöddes de rödgröna av 52,2 procent av väljarna enligt Sifo medan regeringen samlade 40,8 procent.

Valet betraktades mer eller mindre som avgjort. Mona Sahlin skulle bli ny statsminister och Lars Ohly skulle sitta i regeringen.

Hade någon då sagt att om ett år är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, trotjänaren Sven-Erik Österberg, på god väg att bli ny S-ledare hade den antingen betraktats som sinnessvag.

Eller helt enkelt bara rått skrattats ut.

Men nu är det på väg att ske. Valberedningen reser visserligen fortfarande land och rike runt och frågar vilken profil den nye partiledaren ska ha och har alltså en bra bit kvar till namndiskussionerna.

Men i den verkliga världen, utanför valberedningens slutna sammanträden, har processen gått längre.

Där är kravprofilen klar sedan årtionden. En S-ledare ska hålla ihop partiet och vinna val. Allt annat är sekundärt och Sahlin misslyckades med bägge uppgifterna.

Där, i den verkliga världen, intervjuas Sven-Erik Österberg om partiledarskapet och säger att om valberedningen ställer frågan ”ska jag naturligtvis göra ett väldigt, väldigt noggrant övervägande”. Han säger alltså inte nej vilket är klädsamt.

Socialdemokraternas senaste tolv månader är om inget annat ett bevis för att vad som helst kan hända i politiken. Det är bland annat därför den är så spännande.

Om det blir Sven-Erik Österberg avgörs på partikongressen i slutet av mars. Skulle han klara jobbet?

Att säga att Österberg får ögonen att glittra är att gå för långt. Han är en trogen, och trägen, arbetare som gör sin plikt och mer därtill. Ibland är det det bästa man får.

Österberg tillhör partiets mittfåra och de just nu extremt krismedvetna medlemmarna skulle sannolikt hörsamma en uppmaning från honom om att lägga ner de förödande falangstriderna.

Hålla ihop partiet skulle han alltså klara.

Vinna val? Nja, dit är det ännu långt till. Men mycket kan hända på 3,5 år har vi förstått.

På tolv månader har Sven-Erik Österberg gått från plikttrogen arbetare i kulisserna till svensk politiks blivande stjärna. Verkligheten är fantastisk.

ARTIKELN HANDLAR OM