Mona överlevde epoken Sahlin

KOLUMNISTER

Det är ett slitet uttryck.

Men det är faktiskt så att en epok går i graven när Mona Sahlin lämnar politiken.

I onsdags var det stor tack- och avskedsföreställning i riksdagen. En stor del av partiledardebatten ägnades åt att tacka av framför allt Mona Sahlin (S), men också språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (MP).

Mona Sahlin är ett fenomen i svensk politik. Hon kom in i riksdagen för nära tre decennier sedan, 1982 för att vara exakt.

Bara åtta år senare fick hon sin första statsrådspost – och sin första kris. Som ung arbetsmarknadsminister fick hon den tunga uppgiften att sälja in den dåvarande regeringens stoppaket, med bland annat strejkförbud, till fackförbundet Kommunal som varslat om konflikt.

Sedan kom den så kallade Tobleroneaffären, time outen, återkomsten till politiken, nya statsrådsjobb, partiledaruppdraget och drömmen om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men det är inte främst hennes dramatiska karriär som gör Mona Sahlin unik. Det finns fler än hon som har åkt berg och dalbana.

Nej, det som har gett Mona Sahlin en speciell plats i den moderna politiska historien är hennes förmåga att sätta fingret på den ömma punkten. Få, om ens någon, kan som hon ringa in ett problem och sätta en etikett på det.

Det har gjort diskussionerna klarare – och bättre.

Ovanligt har också hennes perspektiv varit. Kanske inte så mycket just nu, men i alla händelser tidigare. Hennes utgångspunkt har nämligen varit den enskilde individen. I dag är det populärare i politiken än det varit på mycket länge.

Formuleringskonsten har också varit en av Mona Sahlins starka sidor. Dels de snärtiga replikerna. Men framför allt begripligheten. Få höga politiker talar lika enkelt och lättförståeligt som hon.

Nu invänder du säkert att Mona Sahlin varken är död eller har slutat som partiledare. Alltså finns det ingen anledning att sammanfatta hennes gärning.

Jo vars. Hon är avtackad i riksdagens plenisal och har sannolikt redan börjat fundera på avskedstalet om nio veckor.

Mona Sahlin kunde ha blivit den första kvinnan i statsministerrummet i Rosenbad. Det misslyckades hon med.

Men det finns mycket annat som Sahlin bidragit med i den svenska debatten. Det ska hon ha heder för.

FAKTA

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll:

Det här hade de aldrig kunnat göra förra året

?LO och Svenskt Näringsliv ska gemensamt kolla hur lagen om anställningsskydd, Las, fungerar i praktiken. De har i dag olika åsikt om vad den betyder för företag och anställda. Sprängstoff med andra ord, rapporten skulle aldrig ha kunnat skrivas ett valår.

Man kan välja att bli arbetslös

?Svenskt näringsliv har bearbetat SCB-statistik om dem som gick ut gymnasiet 2003 och fick a-kassa mellan 2006 och 2008. Alla som gick elprogrammet i Vaggeryd, Tyresö eller Falköping hade jobb hela tiden. Hälften av eleverna på Livs hade varit arbetslösa.

Ibland finns inga gränser för omsorgen

?En rattfyllerist har fått 1 200 kronor för sin Ipod. Han greps av polis som lade Ipoden på biltaket. När de sedan skulle köra bort bilen var den glömd och kördes över. Mannen var höggradigt berusad ersätts nu av staten för sin förlust. Omtänksamt.

Sverige blir nog inte nummer fyra

Frankrike har, i likhet med Norge och Spanien, infört lagkrav på könsblandade bolagsstyrelser. Den franska lagen gäller 2 000 börsbolag med mer än 500 anställda och inkomster på över en halv miljard kronor. Men i Sverige ligger kvoteringen långt bort.

För fult för att tryckas, för anrikt för att strykas

?Bokförlaget ville ge ut ”Ture Sventon i Paris” igen men ersätta ordet neger (på ett ställe) med färgad eller svart. Men Författarfonden, som förvaltar författaren Åke Holmbergs verk, säger nej. Ordet är en del av kulturarvet anser de. Nyutgivningen är nu inställd.

ARTIKELN HANDLAR OM