Dagens namn: Signe, Signhild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Lena
Mellin

Ledarnas ödesdag

 Vinna eller försvinna för Mona Sahlin  Fredrik Reinfeldt kan bli historisk  Nu eller aldrig för Jimmie Åkesson

I dag är det en ödesdag.

För Mona Sahlin.

För Fredrik Reinfeldt.

Och för Jimmie Åkesson.

Valet i dag har av huvudmotståndarna framställts som ett vägval. Mellan rött och blått, mellan välfärd och skattesänkningar, mellan frihet och pekpinnar.

Så är det säkert. Men för Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och Jimmie Åkesson är det också en ödesdag på det personliga planet. Kvällens resultat påverkar deras framtid.

 Mona Sahlin

För Mona Sahlin handlar valresultatet bokstavligen om att vinna eller försvinna.

Går det illa för Socialdemokraterna och de rödgröna i kväll kan Mona Sahlin bli en dubbel förlorare.

Förlorare som partiledare för Socialdemokraterna som ser ut att gå mot ett historiskt dåligt valresultat. Valspurten har höjt opinionssiffrorna – men även i de senaste mätningarna ligger partiet långt under resultatet i 2006 års val.

Det betraktades som en katastrof. Vad ett ännu lägre resultat ska kallas är svårt att föreställa sig.

Men hon kan också bli förlorare som ledare för de rödgröna utmanarna. I morse låg de fortfarande efter regeringsalliansen.

Både S, V och MP har sagt att de ska utvärdera sitt samarbete efter valet. Om det innebär att det rödgröna blocket upplöses är för tidigt att sia om. Men det kan bli resultatet.

Vinner Sahlin båda matcherna, vinner valet åt de rödgröna och får sitt eget parti att växa, kommer hon att hyllas som en hjältinna.

Vinner hon den ena matchen, som parti- eller blockledare, är hennes framtid som ledare säkrad.

Men förlorar hon båda är hennes politiska karriär med stor sannolikhet över. Besvikna partikamrater kommer att kräva att hon går, men kanske inte redan i kväll.

Men vem är i så fall efterträdaren? Kandidaterna flockas inte.

 Fredrik Reinfeldt

För Fredrik Reinfeldt är det också en ödesdag.

Han är benhårt inriktad på att skriva in i sig i den svenska politiska historien som den hittills förste som leder en borgerlig regering som blir omvald. Det har aldrig tidigare hänt i Sverige.

Den ende som varit i närheten var Thorbjörn Fälldin (C). Men den första borgerliga regeringen på 44 år sprack 1978 efter bara två år. Fram till valet året därpå leddes landet av en FP-ministär i minoritet.

I valet 1979 blev det åter en borgerlig trepartiregering. Den höll också bara i två år, sedan hoppade Moderaterna av.

Bildtregeringen höll ihop hela mandatperioden. Men förlorade stort valet 1994.

Det är som ledare för alliansen som Fredrik Reinfeldt har sin stora utmaning. Som partiledare ser han ut att gå mot en ny valvinst.

Resultatet 2006, 26,2 procent, var det bästa för Moderaterna sedan det så kallade kosackvalet 1928. I år kan siffran bli lite högre.

Men även om alliansen förlorar valet eller Moderaterna backar kommer Fredrik Reinfeldt av allt att döma inte att ifrågasättas. Varken som M-ledare eller ledare för alliansen.

För det är samtliga borgerliga partier alltför nöjda med den gångna mandatperioden. Samarbetet i regeringen har fungerat utan kända kriser.

 Jimmie Åkesson

Om Sverigedemokraterna inte kommer in i riksdagen det här valet gör de sannolikt aldrig det. Därför är det en ödesdag även för SD-ledaren sedan 2005.

Ur Sverigedemokraternas synvinkel har valrörelsen varit näst intill perfekt. De älskar att framställa sig som förföljda av ”etablissemanget”, ett slags sammansvärjning av alla möjliga som inte uppskattar SD.

Den vandaliserade valstugan, valfilmen som stoppades av TV4, SVT:s beslut att hålla dem borta från slutdebatten spelade Sverigedemokraterna i händerna.

De fick bevis för att de särbehandlas, tyckte de.

Med imponerande målmedvetenhet har SD-ledningen satsat allt krut på att komma in i riksdagen i dag. Lyckas de inte kan luften pysa ur den punkterade ballongen för mycket lång tid.

Lena Mellin

Visa fler
Om Aftonbladet