SPARKAD...det är ju på tiden

KOLUMNISTER

Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna får sparken av regeringen.

Det är befogat.

Det enda man undrar är varför det dröjde så länge.

Katri Linna.

Generaldirektörer, och dit räknas Diskrimineringsombudsmannen, DO, får mycket sällan sparken.

De utses av regeringen som ogärna skyltar med att de faktiskt valt fel person.

Men i fallet Katri Linna verkar det var ställt utom allt tvivel att hon inte passade på posten.

DO bildades 2009 när fyra diskrimineringsombudsmän, bland annat jämställdhets- och handikappombudsmannen, slogs ihop till en. Linna blev chef.

Men hon fick mycket snabbt kritik. En karakteristisk historia handlar om en elev som utbildade sig till barnsköterska i Stockholm och som inte fick bära heltäckande slöja, niqab, i skolan.

Hon anmälde beslutet till DO i januari 2009. Ett år och åtta månader senare JO-anmälde skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) DO för att hon ännu inte lyckats samla sig till ett beslut.

JO snabbutredde och kom fram till att han var ”mycket kritisk” till DO:s arbetstakt.

Möjligen fick kritiken Linna att skärpa sig. Bara en dryg månad senare meddelade hon nämligen att skolans niqabförbud var religiös diskriminering.

Men eftersom eleven gått färdigt utbildningen, med niqab, medan DO utredde i snigelfart, så hade hon de facto inte blivit diskriminerad. Alltså var Katri Linna förhindrad att ta frågan till domstol.

Så talar en sann struts. Om man stoppar huvudet i sanden tillräckligt länge kan problemet lösa sig av sig själv. Eller hur?

Det är alltså inte konstigt att Katri Linna får sparken. Det enda som förvånar är att dröjde ända till i går.

Under de fyra år som återstår av förordnandet ska Katri Linna nu ställa samman fakta om övergrepp mot romer i Sverige. Det gör hon på elefantkyrkogården, regeringskansliets oas för generaldirektörer utan riktiga jobb.

2009 tjänade Katri Linna nästan 91 000 kronor i månaden.

FAKTA

Kritik mot Linna

Vinterpresent i stället för julklapp

De anställda på DO fick inga julklappar – de fick vinterpresenter. De bjöds inte heller på julfest eller julbord. På DO heter det decemberfest. Det skulle kunna uppfattas som diskriminerande att kalla gåvorna för julklapp och kalaset för julfest.

Besvärande långsam

En gymnasieelev på barnskötarlinjen fick inte bära niqab, heltäckande slöja, i skolan. DO:s utslag kom när eleven sedan länge avslutat utbildningen. Eftersom eleven gått färdigt kursen så var hon inte diskriminerad. Många fall hinner preskriberas innan DO sagt sitt.

Förlorar fler mål än hon vinner

Enligt en undersökning som Dagens Nyheter gjort förlorar DO fler mål än hon vinner. Bland annat stämde DO en affärskedja i stället för bevakningsbolaget då en mörkhyad man gripits för att han öppnat en förpackning.

Har stämts för diskriminering

En anställd på DO har stämt myndigheten för diskriminering. Förhandlingarna i Stockholms tingsrätt inleds i mars. En äldre mer meriterad sökande blev snuvad på jobbet till förmån för en yngre. Statens överklagandenämnd gav den äldre rätt.

Dålig chef

Tidningen Chef synar regelbundet sedan 2001 Sveriges mest kända chefer. 2009 granskades DO Katri Linna som fick det sämsta omdömet dittills. Bland annat beskrevs hon som impulsiv och kreativ – men också en otydlig ledare som inte förmådde att delegera.