Politik i veckan med Lena Mellin

KOLUMNISTER

Regeringen vill skapa speciella vargkorridorer genom Norrland. Eller flytta renhjordar som står i vägen för invandrarvargar.

Hur mycket får vilddjuren egentligen kosta skattebetalarna?

Foto: Foto: AP
FREDAD zon Regeringen med miljöminister Andreas Carlgren (C) i spetsen är oroad över den svenska vargstammen. Hans förslag: En korridor så att vargar österifrån kan invandra.

Att verkligheten överträffar dikten bevisas ofta. Nu i ett tilläggsdirektiv till rovdjursutredningen som sannolikt kommer att gå till historien.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) är med rätta oroad över den inavlade svenska vargstammen. Den härstammar från tre individer, nya färska gener måste in.

Som en engångsåtgärd kommer vargar från öster; finska, ryska eller baltiska, att planteras in i den svenska stammen.

Så långt är allt frid och fröjd. Men nu kommer nytänkandet som kan stå de svenska skattebetalarna dyrt.

Sedan de utländska vargarna planterats in vill regeringen att två nya vargar ska invandra från öster varje femårsperiod. Så blir, enligt experterna, den svenska vargstammen långsiktigt livskraftig.

Men att få varginvandringen att fungera är svårt. Enligt miljöministern lyckas vargarna från öster sällan eller aldrig ta sig genom Norrland till de mellansvenska vargflockarna.

Vad som händer går han inte in på. Men de kommer inte fram.

Därför ska utredningen nu komma med förslag till hur vargen oskadd ska ta sig från den svenska gränsen, genom Norrland till destinationen.

Det kan handla om tillfälliga korridorer, alltså en fredad zon där vargen ostört kan springa söderöver.

Men det kan också handla om att flytta hela renhjordar om vargen befinner sig i en sameby.

Är det vettigt? Att bevaka hundra mil långa korridorer genom vildmarken är inte gratis. Det är det inte att flytta renhjordar heller.

Men skattebetalarna ska alltså hosta upp pengar för att två invandrarvargar varje femårsperiod ska överleva färden från gränspassagen till mellersta Sverige.

Utredaren ska lämna förslag på hur skyddet för invandrarvargarna ska betalas. En vargskatt?

Få ifrågasätter att vi ska ha vilda djur i Sverige. Och de ska givetvis inte vara inavlade som vargarna påstås vara (ingen som sköts förra året var det dock något fel på.

Men det här förslaget är absurt.

EU-kommissionen undersöker om den svenska licensjakten på varg strider mot EU-reglerna. Brigitte Bardot vädjar till Carlgren att stoppa jakten.

Den svenska vargen är alltså redan internationellt ryktbar. Det här lär göra den ännu mer känd.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll...

”Uppträder man så med rent mjöl i påsen?”

Wikileaks grundare Julian Assange går till ytterligheter för att slippa bli förhörd av svensk polis om bland annat en misstänkt våldtäkt i somras.

Sverige utmålas bland annat som en bananrepublik. Ett obegripligt beteende om han är helt oskyldig.

”Kunde man tro annat än att kvinnor tjänar minst”

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tjänar 3,6 gånger så mycket som en genomsnittlig industriarbetare. Hennes företrädare Bertil Jonsson tjänade 4,4 gånger mer. Precis som på arbetsmarknaden

i stort sjunker alltså lönen med kvinnorna.

”Vi jobbar längst i hela EU”

Regeringen och Social­demokraterna är oroade över att vi jobbar för lite. Ska framtidens åldersexplosion klaras av måste vi abeta längre. Men faktum är att vi jobbar längst i hela EU. 63,2 år är vi då vi går i pension. Ungrarna är bara 58,2.

”Skära guld med banan – nytt jobb”

Att skala bananer till det norska smörgåspålägget Banos är en lukrativ sysselsättning. Betalningen motsvarar en timpenning på 146 kronor. Många ungdomar lockas till Norge av de höga lönerna, och det lönar sig mer att skala banan än att servera på kafé.

”Största möjliga tystnad funkar inte längre”

Socialdemokraternas valberedning med Berit Andnor i spetsen får skarp kritik av dem som tycker att det är för mycket hemlighetsmakeri. Man efterlyser också flera kandidater att välja mellan på kongressen i mars. I dag är det inte lätt att vara sosse.

ARTIKELN HANDLAR OM