Bildt skulle aldrig erkänna något fel

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
i blåsväder När Carl Bildt kom hem till Sverige efter ett besök i Egypten var han inte skakad av kritiken efter hans uttalande om läget i Libyen.
KOLUMNISTER

Man kan inte annat än beundra Carl Bildt.

Han kommer alltid ner på fötterna.

Möjligen tilltufsad. Men sällan skadskjuten.

Det var ett uttalande i måndags för Sveriges radio som satte fart på kritiken.

– Vi är ytterligt oroade över situationen, som den riskerar att utvecklas. Det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att försöka få stabilitet och rimlig utveckling, sa utrikesministern om läget i Libyen.

Ledarsidor över hela det politiska fältet fick utbrott. MP:s Gustav Fridolin undrade om Sverige alltid är neutralt i valet mellan demokrati och diktatur och KD:s Désirée Pethrus tyckte det var helt fel av Bildt att ställa stabilitet mot demokrati.

Men de var inte de enda som tyckte att utrikesministern var mesig och undfallande när han inte tog ställning för upproret mot diktator Gaddafi. De var många fler.

I går kväll kom Carl Bildt hem efter ett tvådagarsbesök i Egypten där han bland annat träffat bloggare och Arabförbundets generalsekreterare.

Och självklart var han inte skakad av kritiken. Vem hade trott det?

I stället slog han fast att hans prio ett, två och tre var att få det 30-tal svenskar som befinner sig i Libyen i säkerhet. Prio fyra var att få ut alla andra utländska medborgare ur landet, bland annat drygt en miljon egyptier och 35 000 kineser.

Sedan skulle våldet stoppas och därefter skulle landet byggas upp. Det var det han hade menat när han blev intervjuad av Sveriges radio och det stod han fortfarande för. Punkt.

Carl Bildt är en av de öppnaste ministrarna i hela världen. Han uttalar sig, han bloggar, han twittrar – han kommunicerar nästan oavbrutet.

Då blir det givetvis lite fel ibland. Men att Bildt skulle erkänna det finns definitivt inte på kartan.

I stället gör han en saltomortal och landar därefter påfallande ofta på båda fötterna.

Ett flertal utrikesministrar har krävt sanktioner mot Libyen. Men också där ställer sig, med viss rätt, Bildt kallsinnig.

Handeln med Libyen har redan upphört, därför är en handelsblockad onödig. Att sätta stopp för besök i Europa för Gaddafi och hans familj är också att slå in öppna dörrar. Han kan inte lämna landet.

Att frysa tillgångar i EU är en annan variant, libyskt kapital äger exempelvis en fjärdedel av Fiat.

Nu undersöks vad som är libyska statens kapital och vad som är Gaddafis personliga tillgångar.

FAKTA

Smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Hennes hjärta bultar inte för öst”

27 mars skulle Rumänien och Bulgarien gått in i EU:s passunion Schengen. Men de stoppas av Tyskland, lett av Angela Merkel, född i DDR, och av Frankrike, som inte tror att länderna kan bevaka unionens yttre gränser.

”Men kanske Susanne kunde ta det”

Turerna kring korandet av den nya S-ledaren efter Mona Sahlin blir allt märkligare. S-kvinnorna nominerar Anna Johansson, Lena Sommestad, Åsa Westlund, Annika Nilsson och Susanne Eberstein. Har de en chans? Nej.

”De tycker tydligen att vi är helknäppa”

Australiens ambassadör oroar sig i ett brev till justitieminister Beatrice Ask för att

Julian Assange inte prövas enligt lag om han utlämnas till Sverige. Jaha, och vilka andra regler tror ambassadören att det finns?

”Tv-licens för mobilen låter som ett skämt”

Regeringen vill utreda om tv-licensen kan avskaffas 2013 och ersättas av en slags skatt. SVT:s vd Eva Hamilton vill gå åt rakt motsatt håll. Hon tycker att även de som har mobiler och datorer ska betala för

tv-tittandet.

”Han tycker väl att hus är roligare än politik”

I maj förra året kallades Ilija Batljan (S) in som landstingsråd i Stockholm. Kontroversiell och handlingskraftig hade han efter bara en månad sparat åtta miljarder kronor åt skattebetalarna. Nu blir han vice vd

i fastighetsbolaget Dombron.

ARTIKELN HANDLAR OM