Nye ledaren kommer att få kort tid på sig

KOLUMNISTER

Det är inte direkt någon hemlighet.

Men tidschemat för att utse den nye S-ledaren har spruckit. Rejält.

Det kommer att påverka bilden av Socialdemokraterna under lång tid.

Senast på måndag vill valberedningen veta hur de socialdemokratiska partidistrikten vill att den nya ledningen ska se ut. Då är det 17 dagar kvar till partikongressen där den nye ordföranden ska väljas.

Den ursprungliga tidplanen har med andra ord havererat.

Tidigast mot slutet av nästa vecka kan alltså valberedningen ha sitt förslag klart. Då är det fjorton dagar kvar till kongressen.

Under den korta tiden ska den nye ledaren tänka ut vad han, eller mot förmodan hon, ska säga i sitt mycket viktiga installationstal. Det kommer för lång tid att prägla bilden av den nye partiledaren.

Han, eller hon , har i vår inte särskilt många tillfällen att mentalt ta Socialdemokraterna ur den djupa krisen. Talet på partikongressen är ett. 1 maj är ett annat. Riksdagens partiledardebatt i juni är ett tredje.

Då måste den nye ordföranden att gjuta nytt mod i sina partimedlemmar. Peka ut nya mål – och helst också tala om hur han, eller hon, tänker sig vägen dit.

Socialdemokraternas partiledarval brukar omgärdas av stor dramatik. Men kandidaterna har ändå fått flera månader på sig att förbereda sina installationstal.

Ingvar Carlsson meddelade att han tänkte sluta på sensommaren. De hetaste kandidaterna Mona Sahlin och Jan Nygren försvann, av olika anledningar, under hösten. Till jul stod det klart att det skulle bli Göran Persson. Han valdes i mars.

När Persson avgick på valnatten 2002 blev det dramatik igen. Wallström ville inte, Nuder sorterades bort. I mitten av januari stod det klart att det skulle bli Mona Sahlin. Hon valdes i mars.

När Sahlin sent i höstas meddelade att hon slutar som partiledare ledde det till Socialdemokraternas djupaste kris i modern tid.

Röran och bristen på övertygande kandidater har redan påverkat bilden av Socialdemokraterna negativt. Traditionellt har de haft stor trovärdighet på området ”förmågan att leda landet”. Nu lyckas de inte ens leda sig själva. Att opinionssiffrorna ligger stadigt parkerade under 30 procent är inte förvånande.

Att den nye partiledaren får extremt kort tid att förbereda sig på, riskerar att fördjupa krisen. Ett dåligt första framträdande kan, om det vill sig illa, bli förödande.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middags- bordet i kväll ...

Värdefullaste julklappen till kvinnor – hittills

Den 21 december 2012 blir en verklig julafton för landets kvinnor. Enligt en ny EU-dom stoppas då ofoget med högre premier för kvinnor än för män för bland annat liv- och pensionsförsäkringar. Kvinnor ska dessutom få ut lika mycket som män, inte mindre som i dag.

Man trodde att hon hade tillräckligt att göra ändå

Bankkoncernen SEB:s vd Annika Falkengren tar plats i Volkswagens styrelse där hon blir den första kvinnan, en facklig representant oräknad. Inte så att jag missunnar Falkengren att ha roligt på jobbet men har hon verkligen svårt att få dagarna att gå?

Det vore lite otippat

Inspirerade av Tunisien, Egypten och Libyen uppmanar kinesiska regimkritiker likatänkande att dyka upp på utvalda platser klockan två på söndagseftermiddagar. Aktionen kallas jasminrevolutionen. Kinas myndigheter slår tillbaka så gott de kan.

Den med lång titel på engelska vinner

Informationschefer blir direktörer. Ekonomichefer key account managers. Telefonister byter till helpdesk managers. Ju längre, obegripligare titel man har, helst på engelska, desto finare är det i dagens Sverige.

I Sverige hade hon inte klarat sig så länge

Svenska folket är betydligt mer moraliska. Franska utrikesministern Michèle Alliot-Marie lyckades sitta kvar i flera veckor trots att hon åkt på solsemester med nu störtade tunisiska regimens plan och erbjudit polishjälp mot demonstranterna.