Så fixar du nya jobbet

”Gör ditt livs show, Juholt, men lova inte för mycket”

KOLUMNISTER

I morgon håller Håkan Juholt sitt livs tal.

Det är viktigt för honom.

Det är ännu viktigare för hans parti.

Socialdemokraterna har en ­gemensam mardröm. Det är att förlora även nästa val.

Inte sedan 1920-talet har ­Socialdemokraterna förlorat tre val i rad. Och det ska inte hända nu heller. På den punkten är partiet, falangstriderna till trots, rörande överens.

Den som ska se till att det inte händer är ­Håkan Juholt. ­Förväntningarna på honom, och på hans ­installationstal i morgon förmiddag, är mycket höga.

Här är det han ­måste åstadkomma under sitt timslånga tal.

Göra bra show. Juholt måste vara både ideologisk och slagkraftig, visa humor och allvar. Han måste vara medryckande, få dem som lyssnar att känna att de hört något nytt. Men ändå välbekant.

Höja självförtroendet. Det är många som hänger med huvudet i socialdemokratin. Riksdagsvalet var det sämsta sedan 1914, många anställda tvingas lämna organisationen när inkomsterna sinar.

En av Juholts absolut ­viktigaste uppgifter är att höja självför­troendet. Den som tror att den ska förlora blir nämligen oftast sannspådd.

Vi har fel men rätt. Här tvingas ­Juholt balansera på slak lina. Trots val­förlusterna kan han ­inte säga att Social­demokraterna har fel.

I stället måste han säga ungefär så här: Vi har rätt, våra ideal är riktiga, vårt mål ligger fast. Men vi framför uppenbarligen det vi har att säga på fel sätt. Därför ratade väljarna oss.

Nu måste vi tala så att väljarna förstår vad vi menar. Då kommer de att gilla oss.

Facket och vi. Juholt måste slå fast att samarbetet med LO är en grundbult och ska bestå. Det vill många höra.

Välfärdsbygget. Välfärden, precis som jobben, är en paradgren i S-historien. Här kommer Juholt att gå till generalangrepp mot regeringen – och få rungande applåder.

Sjukvården ska vara lika för ­alla och Socialdemokraterna kan aldrig acceptera att plånboken får styra.

Sysselsättning. Självklart måste Juholt ta upp denna grundläggande fråga. Var finns de nya jobben?

Förnyelse. Ett svårt ord i S-kretsar eftersom det tyds som en högerståndpunkt. Men Juholt måste tala om hur han ser på sitt partis roll i dagens Sverige. Det vill säga hur politiken ska för­nyas.

Håkan Juholt är ny i politikens elitdivision. Men han är tillräckligt erfaren för att veta en sak.

I installationstal ska konkreta ­löften vara få. Om ens några.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll…

”En del tycker fortfarande att man kan vara full i trafiken.”

Att bilåkande lantbrevbärare kvitterar ut bilnyckeln med alkolås är allmänt accepterat. Men när detsamma ska gälla cyklande brevbärare blir det gnäll. Men man ska inte vara full på jobbet. Och man ska inte vara full i trafiken. Eller hur?

”En röst på SD kan vara en röst på ingenting”

Av de 680 sverigedemokrater som valdes in i kommun- och landstingsfullmäktige ­förra året har 117 hoppat av. De flesta har ersatts av någon annan, men 16 av partiets mandat är obesatta. En röst på SD kan alltså bli en röst på en tom stol.

”Ett kors ska varje skolbarn tåla”

En finsk mamma i Italien klagade på att hennes barn har krucifix i skolan trots att undervisningen ska vara icke konfessionell. Europadomstolen säger dock att det är okej eftersom korsen inte används i missionerande syfte.

”Det borde ha blivit mer liv om miljonerna”

Vattenfalls ordförande Lars Westerberg fick sparken när det visade sig att han, och flera andra, beviljat förre vd:n Lars G Josefsson ett avgångsvederlag på tolv miljoner. Men han fick aldrig sparken utan gick stillsamt i pension i oktober.

”Det finns ingen svensk Sweet Micky”

Sångaren Michael ”Sweet Micky” Martelly blir av allt att döma Haitis näste president. Hans kampanj stöddes av bland andra artisten Wyclef Jean. Att tänka sig någon svensk motsvarighet är ­närmast omöjligt. Här tycker artister, inte agerar.

ARTIKELN HANDLAR OM