De får underkänt

KOLUMNISTER

Testa dig själv. Känner du igen personerna på de här bilderna?

Inte? Det är Socialdemokraternas nya ledning.

Enligt Socialdemokraternas egna interna mätningar finns det två populära sossar. Den ena är Thomas Bodström som är super-poppis. Den andra är Leif Pagrotsky som är ganska poppis. Ingen av dem finns med i partiets nya exekutiva ledning som består av partiledare, partisekreterare, ekonomisk talesperson och gruppledare i riksdagen.

Exakt vilken strategi som ligger bakom utformningen av den nya S-ledningen är höljt i dunkel. Men det är uppenbart att varken popularitet, kändisskap, ungdom eller  annan bakgrund än helyllesvensk varit vägledande.

Ommöbleringen av Socialdemokraternas fyrhövdade verkställande ledning har lett till följande:

En stockholmare har blivit tre.

En under 40 år har blivit noll.

En kvinna har blivit två.

En med annan etnisk bakgrund har blivit noll.

Det måste betraktas som en riktigt dålig make over. Förutom i kvinno-kategorin är det

underkänt.

Till sina närmaste medarbetare, utöver kongressvalda Carin Jämtin, har Håkan Juholt själv valt Carina Moberg, 44, och

Tommy Waidelich, 47. Båda från Stockholms län.

Carina Moberg kan i höst fira 17-årsjubileum som riksdagsledamot. Men tyvärr har hon under hela denna långa tid aldrig satt märken i parketten. Varför valde Juholt henne?

Tommy Waidelich kom också in i riksdagen 1994, precis som Juholt själv och Moberg. Med undantag för ett par år som ledamot av EU-parlamentet kan hans riksdagskarriär beskrivas på samma sätt som

Mobergs. Lång och färg-lös. Varför valde Juholt honom?

Att den nye S-ledaren vill omge sig med personer som inte är belastade av två valförluster i rad är

begripligt. Men det borde gå att hitta personer som visat lite mer brinn, lite mer engagemang för det politiska uppdraget än dem som Juholt

hittade.

En elak tolkning av Juholts val är att han inte bara letat efter okända. Utan också personer som helt saknar egen maktbas. Personer som blir beroende av honom själv.

Att Juholt är en synnerligen habil maktspelare visade han tydligt under det komplicerade partiledarvalet. Det här kan vara ännu ett

bevis.

FAKTA

5 smarta saker  att säga vid  middagsbordet i kväll ...

Jag undrar, vad är det för fel på Gustav Vasa?

Sveriges historia är dess konungars, skrev Erik Gustaf Geijer. Men på de nya sedlar som ska börja användas 2015 är regenterna av oklar anledning helt bortrensade. I dag finns Gustav Vasa och Karl XI. På mynten kommer kungen dock att finnas kvar.

Konsumtionsfasta – det nya innebeteendet

Den kristna fastan pågår men har fått en modern uppföljare. Det är konsumtionsfastan. I ett samhälle där shopping blivit ett tidsfördriv är det allt fler som säger nej. Och handlar så lite som möjligt i så miljövänliga emballage som möjligt.

Nu duger det inte med hopp och förändring

President Barack Obama har inlett kampanjen för att bli återvald som president 2012. Men den här gången lär det inte räcka med medryckande tal och slogans som ”Hopp” och ”Förändring”. Finanskrisens härjningar, Irak och sjukvårdsreform ska förklaras.

En partiledare kan visst heta Annie

Inom centerpartiet höjs allt fler röster för att Maud Olofsson ska sluta som partiledare. De tycker att hon gjort sitt efter tio slitsamma år på posten. Bland kandidaterna som efterträdare står kvinnorna främst. Hetast är riksdagsledamoten Annie Johansson, 27.

Gröngölingarnas julafton, eller?

I onsdags skulle Jas-planen på Sicilien, som ska övervaka flygförbudet i Libyen, lyft för första gången. Men på Nato:s Sigonellabas fanns bara fel bränsle så flygstarten fick skjutas upp. Försvaret köper nu korrekt blandat Jas-bränsle av en civil leverantör.

Veckans citat

"När jag ledde Nöjesmaskinen tillsammans med Sven Melander tjänade han dubbelt så mycket som jag. Jag var så korkad att jag bara krävde tre fjärdedelar av hans lön."

Programledaren Stina Lundberg Dabrowski

"Jag kan försäkra er om att Saab inte håller på att kollapsa. Vi har situationen under kontroll."

Saabs styrelseordförande Victor Muller