Guantánamo hör inte hemma i en demokrati

Foto: Foto: AP
Rättegången mot Bradley Manning kommer troligen att äga rum i sommar och bli helt stängd för alla utomstående. Samtidigt höjs röster runt om i världen mot USA:s hantering av fallet Manning.
KOLUMNISTER

Den amerikanska armésoldaten Bradley Manning kan vara en hjälte.

Eller en förrädare.

Åsikterna går isär.

Långfredagen kan vara den dag på året då vi bör reflektera över hjältar och förrädare.

Det var då Jesus spikades upp på korset. Av vissa uppfattad som en hjälte, en man på folkets sida mot övermakten. Av andra, som de romerska kolonisatörerna, ansedd som en uppviglare som inte förtjänade att leva längre.

Bradley Manning riskerar inte att bli avrättad. Trots att han enligt de amerikanska åklagarna ”hjälpt fienden” och därmed på rent formella grunder skulle kunna dömas till döden. Men det kommer åklagarna inte att kräva. Säger de.
 

Vi börjar 2007. Då tog Manning värvning i den amerikanska armén och utbildades till underrättelsanalytiker. Två år senare skickades han till Irak.

Bara fyra månader senare började Wikileaks publicera topphemliga amerikanska uppgifter i alla möjliga känsliga ämnen, bland annat om en helikopterattack i Irak.

I maj förra året greps Manning, anklagad för att ha läckt en kvarts miljon hemliga dokument till Wikileaks. Han placerades på marinbasen Quantico i Virginia.

Och det är egentligen här historien om Manning tar sin början. I alla fall den politiskt intressanta delen.

I valrörelsen 2008 lovade Barack Obama att USA av moraliska skäl skulle avstå från att tortera. När han installerades som president lovade han också att stänga Guantánamobasen inom ett år.

De som ser Bradley Manning som en hjälte tycker att Obama svikit sina löften. De anser att Manning utsätts för tortyr ”utan beröring”.

Manning har nu suttit isolerad i nio månader och kontrolleras var femte minut av vakter. En timme om dagen får han lämna den pyttelilla, fönsterlösa cellen.
 

Tidigare fick han sova i boxershorts, men för någon månad sedan skämtade han med vakterna om att han kunde strypa sig med hjälp av midjeresåren.

Efter det fick han sova naken och dessutom ställa upp sig för inspektion i korridoren utan en tråd på kroppen varje morgon. Nu uppger hans advokat att han fått en ”skyddsrock” att sova i.

Manning, som ser dåligt, har också blivit av med sina glasögon och påstår själv att han är i det närmaste blind.

Hjälte eller förrädare? Hans tillskyndare, exempelvis på sajten ”FreeBradleyManning” har sitt svar. Andra har det rakt motsatta. Därför sitter han inspärrad under former som inte anstår en demokrati.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll…

Byt namn till Johan – och bli vd

Veckans affärer har räknat namn på börsens 255 vd:ar. Och kommit fram till att om man verkligen vill bli vd bör man heta Johan. Det gör 15 av de högsta direktörerna i börsbolagen. Nästan lika bra går det om man heter Anders. Det heter 13 vd:ar.

Fler inhemska fiender än utländska

För första gången satsar Kina mer pengar på polis, rättsapparat och säkerhetstjänst än på sina väpnade styrkor. 600 miljarder kronor jämfört med 575. Ett epokskifte samtidigt som polisen slår ner allt som påminner om protester i nordafrikansk anda.

Ett riktigt härligt trixande

12 gånger per år sammanträder EU-parlamentet i franska Strasbourg. Flyttarna från Bryssel kostar två miljarder. Nu har parlamentet bestämt att de i höst ska ha två sessioner under en vecka i Frankrike. Resorna dit blir då bara elva 2011. Vissa jublar, andra rasar.

Inget extra i plånboken i år

Enligt Swedbanks duktiga privatekonomer får de flesta hushåll mindre att röra sig med i år än förra året. Prisökningar, bland annat på mat, och högre räntor, är förklaringen. Även om de saknar ansvar för just detta är det ett streck i räkningen för regeringen.

Svea rike har flyttat till Mittens rike

Framtiden för den svenska verkstadsindustrin tycks finnas i Kina. Av SKF:s 130 fabriker ligger en tiondel där, när den nya anläggningen

i Shandong står klar. I Sverige däremot säljs verksamheter. En tillverkare av hållare såldes nyligen till Japan.

Veckans citat

”En människa kan göra skillnad och alla borde försöka göra det”

Förre amerikanske presidenten John F Kennedy

”Den nyttigaste läxa livet har lärt mig är att idioterna många gånger har rätt”

Förre brittiske premiär- ministern Winston Churchill