Är Juholt sossarnas Golden Boy eller inte?

KOLUMNISTER

Håkan Juholt har sitt jobblivs viktigaste veckor framför sig.

Nu ska han leverera. Inte bara vara rolig.

Foto: LOTTE FERNVALL
Håkan Juholt har många viktiga framträdanden framför sig. På söndag, 1 maj, talar han i Falun, dagen efter ska han presentera vårbudgeten och den 15 maj ska Västra Götaland göra om sitt landstingsval.

Sedan Håkan Juholt valdes till ny S-ledare i mars har tillståndet i svensk politik börjat normaliseras. Riksdagens största parti har åter en ledning.

Men det krävs mer – och det måste Håkan Juholt bevisa under de närmaste veckorna.

På söndag är det 1 maj, arbetarrörelsens högtidsdag. Under den inte alltför braskande parollen ”Jämlikhet och utveckling” talar Håkan Juholt i Falun och Borlänge.

Förväntningarna på att han ska ha något mer att säga än att den som står i sol ska hålla paraplyet över dem som står i ösregn är höga. Man vill helt enkelt ha en färdriktning som är lite mer specifik än den han hittills presenterat.

Nästa test kommer redan dagen därpå. Då ska Socialdemokraterna presentera sitt alternativ till regeringens vårbudget. Det kan bli en högtidsstund, åtminstone för politiska nördar.

Men den riktigt stora prövningen för Juholt väntar den 15 maj då förra årets landstingsval i hela Västra Götaland görs om. Drygt 1,2 miljoner väljare ska för andra gången på åtta månader utse ett regionfullmäktige.

För Socialdemokraterna, och för Juholt själv, är det uteslutet att partiet backar även i detta val. Pressen på honom att äntligen vända de senaste fem årens förlustsiffror är enorm.

Alltså storsatsar S.

Nära sju miljoner kronor bekostar det som ska bli den livligaste lokala valrörelsen hittills.

I höstas gjorde S något bättre i från sig i Västra Götaland, 0,22 procentenheter, än i valet på nationell nivå. Väljartappet var inte heller lika stort.

För närvarande styr Socialdemokraterna regionen tillsammans med MP, V och det lokala Sjukvårdspartiet. Men Sverigedemokraterna är vågmästare och alliansen har ett mandat mer än de tre rödgröna partierna.

I det överklagade valet var 164 röster felräknade. Om Centern fått ytterligare 16 röster hade det sista utjämningsmandatet gått till dem i stället för till Socialdemokraterna.

Den lokala regeringschefsposten riskerar alltså, även vid ett mindre väljartapp, att gå förlorad för Socialdemokraterna. Det vore en mardröm för Juholt.

Omvalet i Västra Götaland förändrar sannolikt mycket litet för dem som bor där.

Men för Håkan Juholt kan det bli avgörande. Är han sossarnas Golden Boy, eller inte?

FAKTA

Veckans citat

”Jag blir gärna en excentrisk tant”

Musikern Kajsa Grytt har inget emot att vara apart.

Tiggare förstör gatubilden och utgör dessutom ett direkt störande moment för många hederliga medborgare som vistas ute på gator och torg.

SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll...

”Det kan inte vara statens uppgift att bygga kyrkor”

 Svenska kyrkan är skild från staten och statens bidrag till att bygga gudstjänstlokaler togs bort på 1990-talet. Men civilminister Stefan Attefall funderar på att återinföra det för att slippa utländsk finansiering av moskébyggen.

"Hans rollbyte är fenomenalt"

  För drygt ett år sedan fick Spyker cars inte köpa Saab av amerikanska General Motors på grund av den ryske finansmannen Vladimir Antonov. Men sedan dess har han genomgått en total metamorfos. Nu är det Antonov som ska rädda Saab för framtiden.

”Det gröna kuvertet kan bli en ny rysare”

  Hur den statliga pensionen utvecklas får vi besked om varje år i ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Nu funderar Försäkringskassan på en uppföljare, ett grönt, digitalt kuvert som berättar hur hög sjuk- och föräldrapenning du har rätt till.

”I längden gick smusslandet inte att försvara”

  Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten tvärvänder och säger nu ja till att redovisa alla bidrag till partiet över 20 000 kronor. Tidigare har partiet varit benhård motståndare, bland annat av valhemlighetsskäl. Men i längden höll inte argumenten.

”Försök hitta en kunglighet som gifter sig med en annan”

  Förr gifte sig kungligheter åtminstone med andra adliga. Så inte längre. När Kate Middleton i dag gifter sig med prins William är hon den första ickeadliga på 350 år som äktar en brittisk prins. Det är en trend, ingen kunglig gifter sig i dag med en annan kunglig.

Lena Mellin