Leker katt och råtta

Därför duckar Reinfeldt och Juholt för debatt

Foto: Foto: JOHAN WESSEL och ROGER LUNDSTEN llustration: FREDRIK PERSSON
BORTFÖRKLARAR SIG Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt verkar inte intresserade av att debattera mot varandra inför omvalet i Västra Götaland. OBS! BILDEN ÄR ETTT MONTAGE.
KOLUMNISTER

Göteborg. Juholt vill egentligen inte alls.

Fast om han vill så tänker han göra det med Reinfeldt som inte vill.

I omvalet i Västra Götaland leker svensk politiks stormästare katt och råtta med varandra.

Politik är det omöjligas konst. Men det kan också vara de tvära kastens eller bortförklaringarnas konst.

I förra veckan var Håkan Juholts besked följande: han skulle inte på några villkors vis till valrörelsen de sista veckorna före omvalet i Västra Götaland på söndag.

För det första hade han redan varit där under sin korta tid som partiledare. För det andra hade han inte tid, och för det tredje var det här ett lokalt val som skulle skötas av lokala förmågor.

Självklart höll inte argumenten.

Redan i söndags ändrade sig Juholt och utmanade på nytt statsminister Fredrik Reinfeldt på debatt om sjukvård någonstans i Västra Götaland Själv avsatte han hela tisdagen, det vill säga i dag, för evenemanget.

Förra gången, för en månad sedan, tackade Reinfeldt nej. Den här gången svarade han inte alls. Motiveringen, som man får förmoda kvarstår, var då att varken han själv eller Juholt kandiderar i valet eller sköter sjukvården där. Alltså skulle de inte diskutera den heller.

Som ni ser har vi med två tuppar att göra. De fäktas.

I sin nya debattinbjudan skrev Juholt att dagens planering skulle hållas mycket flexibel så att Reinfeldt och han inte skulle ha några problem att mötas.

Men när programmet väl dök upp fanns inga luckor för debatt. Om den inte skulle vara väldigt, väldigt kort.

Två frågor inställer sig. Den första är varför Juholt beter sig som han gör?

Först ville han spänna musklerna i sitt första val som partiledare. Det är naturligt.

Sedan kom han på att det inte skulle se bra ut om Socialdemokraterna förlorade även i det här valet. Sedan Aftonbladet i fredags påpekade att han var rädd för det ändrade han sig igen. Rädd kan man vara internt. Men inte utåt.

Nu är det åter full fart framåt som gäller. Juholts andreman, ekonomiske talesmannen Tommy Waidelich, var med kort framförhållning i Göteborg redan i går och återvänder på lördag.

Den andra frågan är varför Reinfeldt beter sig som han gör? Han hade valmöte i förra veckan i Göteborg och återvänder med resten av alliansens partiledare på torsdag.

Varför inte klämma in en liten debatt med Juholt också? Sjukvården är trots allt en fråga som även rikspolitiker har inflytande över.

Svaret är att Fredrik Reinfeldt inte vill förstora Håkan Juholt. Om han kan undvika att göra honom viktig så tar han den chansen.

Därför leker statsministern och oppositionsledaren katt och råtta. Medan 1,2 miljoner väljare tittar på.

Ovärdigt? Det kan man tycka. Men i politik handlar det inte alltid om att vinna mest. Utan om att förlora minst.

ARTIKELN HANDLAR OM