Regionfrågor kliver fram ur skuggorna

KOLUMNISTER

GÖTEBORG. Spelar det någon roll om man röstar eller inte?

Frågan ställs på sin spets i omvalen i Västra Götaland och Örebro i övermorgon.

Svaret beror på om man tycker att andra ska bestämma. Eller om man själv vill ha ett ord med i laget.

Foto: URBAN ANDERSSON
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans Allianskollegor hade torgmöte i går i Göteborgs centrum. De ville höja valtemperaturen – och valdeltagandet.

I Sverige är valdeltagandet högt. Utan tvingande röstplikt, som i bland annat Belgien, röstar vanligtvis över 80 procent av väljarna när de får chansen.

Men i söndagens omval i Västra Götaland och Örebro befaras valdeltagandet bli betydligt lägre.

Spelbolaget Unibet ger lägst odds på ett valdeltagande på mellan 40 och 60 procent.

Man kan ha legitima skäl att avstå från att utnyttja sin rösträtt. Man kan tycka att valet är fullständigt ointressant.

Man kan tycka att andra vet bättre. Man kan, som i omvalen i Västra Götaland och Örebro, tycka att man redan röstat och att det får räcka.

Men när man avstår från att använda rösträtten ska man veta att det betyder att man överlåter åt andra att bestämma. Kanske rörelser som man inte alls sympatiserar med.

Omvalen beror på att valförrättarna har schabblat så mycket att Valprövningsnämnden ansåg att valen måste göras om eftersom utgången kunde ha blivit en annan utan strulet. Det är dåligt.

Men det som är bra med omvalen är att det blir tydligt vilken betydelse de lokala och regionala valen har.

I vanliga val hamnar de i skuggan av riksdagsvalet.

Riksdagsvalet höjer också valdeltagandet i de andra val som äger rum samma dag; valen till landstings-, region- och kommunfullmäktige.

Västra Götaland har 50 000 anställa, 90 procent av dem arbetar i sjukvården. Men hur organiseras vården på 200 vårdcentraler och 18 sjukhus på bästa sätt?

Budgeten ligger på 43 miljarder kronor. Mycket pengar, drygt en tia av varje intjänad hundring går till regionbudgeten för dem som bor i Västra Götaland.

Infrastruktur som järnvägar och motorvägar är eftersatta. Nu ska det bli bättre – men hur? På tio år satsar regionen nästan en miljard ur den egna kassan på flera stora projekt.

Kollektivtrafiken. 335 miljoner kronor får bussar, lokaltåg och spårvagnar i år. Också det är en summa tillräckligt hög för att väljaren ska bry sig.

För en gång skull står de regionala frågorna i fokus i en valdebatt. Det är bra, eftersom kunskapen är låg om hur viktiga kommunerna och landstingen är för dem som bor där.

Det tråkiga är att så få bryr sig. I alla fall än så länge.

FAKTA

Veckans citat

"Jag har inget svar på om det ska vara obligatoriskt eller inte."

– Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om utbildning av valförrättare.

"Utmaningarna är många. Men möjligheterna ännu fler."

– Eva Nordmark, ny ordförande i TCO om det nya uppdraget

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

Det är skillnad på att vara sjuk och arbetslös

Företrädare för arbetsgivarorganisationen Almega föreslår att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen slås ihop. Det är inte väl övertänkt. Att vara utan jobb, att vara sjuk i tre veckor eller i 2,5 år är tre helt olika saker och kräver helt olika åtgärder.

Det kan hända här också

Franska fotbollslandslagets tränare Laurent Blanc har med rätta skandaliserats sedan det avslöjats att förbundsledningen ville begränsa rekryteringen av talanger med bakgrund utanför Frankrike. De skulle nämligen överge trikoloren och spela för sitt ursprungsland.

Ett folk av drönare – också

Professor Gunnar Myrdal kallade svenskarna för ett folk av fifflare. Men det är också ett folk av drönare. Var sjunde svensk är fysiskt aktiv mindre än två timmar per vecka. Hur är det möjligt? Diabetes, benskörhet och hjärtsjukdomar blir i alla händelser resultatet.

Hans barn har mycket att tacka honom för

1994 fick förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar köpa flotta Råö herrgård av Volvo för 4,4 miljoner kronor. Om värdet följt prisutvecklingen skulle den i dag kosta 5,4 miljoner. Men fastigheten, som nu ägs av hans barn, är till försäljning för 65 miljoner.

Veckans oavsiktliga draghjälp till feminismen

Den judisk-ortodoxa Brooklyn-tidningen Der Tzitung publicerade bilden av Barack Obama och hans medarbetare när de följde jakten på bin Ladin. Men med utrikesminister Hillary Clinton och antiterrorchefen Audrey Tomason bortsuddade. Tack för det!

ARTIKELN HANDLAR OM