De är inte längre ett andravalsparti

Foto: Björn Lindahl
TUNGAN PÅ VÅGEN Det Miljöparti som i dag inleder sin kongress är modernt och resultatinriktat. Partiet är respekterat men också fruktat – den verkliga tungan på vågen mellan rött och blått. Klart är att Gustav Fridolin blir ett av partiets nya språkrör, Åsa Romson är föreslagen som andra.
KOLUMNISTER

Ut med Wetterstrand och Eriksson. In med Fridolin och Romson i ledningen.

Miljöpartiet 3.0, ett respekterat men fruktat parti.

I dag inleds Miljöpartiets kongress i Karlstad. Efter nio år i ledningen tackar Maria Wetterstrand och Peter Eriksson för sig och lämnar över till Gustav Fridolin (bergsäkert) och Åsa Romson (mer osäkert, hon har farliga rivaler).

Miljöpartiet dansade in i riksdagen 1988 och åkte ut tre år senare. 1994 var de tillbaka igen.

Miljöpartiet 1.0 var ett vildvuxet parti. På kongresserna var det pausgymnastik och när som helst kunde en trubadur avbryta förhandlingarna. Linsgrytor dominerade matutbudet.

Den något mognare fasen i Miljöpartiets historia hade inletts redan då Wetterstrand och Eriksson tog över som språkrör. Men de har finslipat den.

Under deras ledning blev de gröna ett parti som är berett att ta regeringsansvar. De driver inte längre den verklighetsfrämmande linjen att Sverige ska lämna EU. De är fortfarande för arbetstidsförkortningar men tycker kanske inte att frågan står högst på dagordningen.

Miljöpartiet i dag har tagit ännu ett steg. Det är ett modernt, resultatinriktat parti som i höstas gjorde sitt hittills bästa val, 7,3 procent i riksdagsvalet. MP har blivit en modern version av Folkpartiet. FP var länge andravalspartiet.

Om man inte hittade något bättre kunde man alltid rösta liberalt. Ett parti som inte retade upp någon men inte heller älskades av särskilt många.

Miljöpartiet 3.0 har tagit över något av den rollen.

Det är sina grundläggande ideal troget när det gäller klimat och miljö. Det ser inte invandring som ett hot utan en möjlighet. De gillar valfrihet i den offentliga sektorn. De värnar småföretagarna men skulle gärna höja en del skatter, särskilt på bensin. De är, precis som Folkpartiet på sin tid, allmänt hyggliga.

Det Miljöparti som i dag inleder sin kongress är respekterat. Inte bara av väljarna utan också av sina politiska motståndare. MP är hårda i förhandlingar men står för sina överenskommelser. De är något så ovanligt som hederliga.

Men partiet är också fruktat. Som svensk politik utvecklat sig så är MP den verkliga tungan på vågen mellan rött och blått. Inte Sverigedemokraterna.

Det vet Moderaterna.

Och det vet Socialdemokraterna. Men är Miljöpartiet 3.0 redo att till fullo utnyttja positionen för att driva igenom sin egen politik?

Inte än. Men i politiken går det ibland väldigt, väldigt fort.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll ...

När katten är borta ...

När drottning Silvia åkte till Rio de Janeiro för en konsert till förmån för Childhoodstiftelsen passade kungen på att festa med sina kompisar från förr – Aje, Noppe och de andra. Inte det viktigaste som hände i veckan men värt att notera efter höstens bokavslöjanden.

Valsedeln, snart bara på museum

Efter röstskandalerna i Örebro och Västra Götaland i höstas ska nu elektronisk röstning utredas. Inga mer borttappade eller kvarglömda valsedlar är det tänkt. Konstitutionsutskottet, KU, vill testa 2014 och gå fullskaligt 2018.

Det kan ha varit en Monaeffekt i stället

I det historiska omvalet av landstingsvalet i Västra Götaland ökade preliminärt Socialdemokraterna med 1,7 procentenheter. Det har kallats en svag Juholteffekt. Men kanske var det tvärtom? Att så många avstod från att rösta (S) på grund av Mona Sahlin.

Heltid är ute, nu är det alltid som gäller

Fackförbundet Unionen har undersökt vad medlemmarna tycker om mobilen. Sju av tio har en mobil genom jobbet, nästan hälften (44 procent) kan läsa mejl i den. Och det slutar man inte göra bara för att arbetstiden är slut. En femtedel är alltid tillgängliga – och stressade.

De har hamnat i en ond, defensiv spiral

Regeringen rivstartade efter maktskiftet 2006 med stora omgörningar av a-kassa och sjukförsäkring. Men nu är Reinfeldts gäng klart på defensiven. Senaste backningen gäller fas 3 där man plötsligt ska få plugga – men bara till nyår.

Veckans citat

”Regeringen hoppades att Saab skulle gå i konkurs den 25 april.”

Miljardären Antonovs talesman Lars Carlström vevar vilt

”Litet ull för mycket skrik.”

Lars Calmfors, ordförande i Finanspolitiska rådet, kritiserar att a-kasseavgiften styrs av arbetslöshetens storlek

ARTIKELN HANDLAR OM