Kungens svar – en historisk händelse

Foto: SCANPIX
När kungen i går svarade på frågor var det ett speciellt kapitel i historieböckerna som skrevs. Aldrig tidigare har en monark offentligt tvingats förneka strippklubbsbesök.
KOLUMNISTER

Kungens framträdande i går saknar motstycke och är därmed historiskt.

Aldrig tidigare har en monark offentligt tvingats förneka strippklubbsbesök och kunskap om en väns förhandlingar med kriminella.

När boken ”Den motvillige monarken” kom ut i höstas hade kungen tre val.

Ett var att uppträda regalt upphöjt. En kung är en kung och skandalböcker är ingenting som påverkar statschefen i hans ämbetsutövning.

Ett annat var att säga att allting var fullständigt fel.

Det tredje var att svamla. Det vill säga uttala sig utan någon som helst substans.

Tyvärr, sett ur kungens ögon, valde han det sista alternativet.

I älgskogen i Hunneberg i höstas sade kungen under en nervös monolog att han talat med familjen och drottningen och att det var dags att vända blad.

Med andra ord, han sade inte att uppgifterna om strippor och svartklubbar i boken var fel. Tvärtom fick man intrycket att de var korrekta eftersom han varit tvungen att tala med Silvia och barnen.

Förra veckan kom nästa förvirrande uttalande. Skriftligt meddelade kungen att det var bra att fakta hade kommit fram.

Det fakta han syftade på var att en av kungens äldsta och bästa vänner, affärsmannen Anders Lettström, erkänt att han kontaktat gudfadern Milan Sevo för att få reda på, och eventuellt köpa, bilder på kungen med vänner tillsammans med lättklädda damer. Bilderna skulle finnas i den grove brottslingen Mille Markovic ägo.

Exakt hur bra menade kungen att det var?

Kungen hade målat in sig i ett hörn. Hans vaga svar, både under älgjakten och tidigare den här veckan, gjorde ont värre. De centrala frågorna om kungen betedde sig som en mansgris, och om han i förväg kände till den gode vännens kontakter med den undre världen, lämnades obesvarade.

Fram till i går, i intervjun med nyhetsbyrån TT. Kungen anser att Lettström betett sig mycket dumt. Kungens förtroende för honom är förbrukat och han klipper banden till sin gamle vän. Kanske kan de knytas samman igen när döden närmar sig, men inte förr.

I den viktigaste frågan, kontakterna med undre världen, var kungen alltså mycket klar. Han kände inte till något i förväg och för att överbevisa den som möjligen var tveksam försköt han sin gamle kompis sedan ungdomsåren.

Det räcker. I alla fall tills nya uppgifter eventuellt kommer fram.

Lika klar var inte kungen om han besökt strippklubbar eller om det fanns bilder på honom i komprometterande situationer. Han hade varit på klubbar med lättklädda damer i Paris för länge sedan (Folies Bergere, känd krog). Och att det tagits badbilder på honom på Öland höll han inte för uteslutet.

Men kungen svarade inte klart nej på om han varit på mindre accepterade klubbar, däremot förnekade han klart och tydligt att det kunde finnas komprometterande bilder på honom.

Det är dock mindre allvarligt än Lettströms kontakter med gangsters som kungen tar klart och entydigt avstånd från.

Kungens framträdande för TT i går var exempellöst. Aldrig tidigare har en monark tvingats till intervjuer för att förneka att han gått på svartklubbar och att hans kompis handlat på eget bevåg när han ville köpa bilder av gangsters.

Ett nytt kapitel har skrivits i den svenska monarkins historia. Det är inte ärofyllt.

Läsarna tycker till

Kungahuset har alltid haft en enorm betydelse i Sveriges internationella marknadsföring och kostar oss bara peanuts i apanage. Bilderna är säkert förvrängda och manipulerade. Patetiskt!

Ursamajor

Hur kan man försöka försvara att vi sitter i ett av världens mest moderna och progressiva länder och har ett kungahus? Och att kungen står över lagen? Sinnesförvirring? Sjukt...

FenderL

Kungen bör behandlas som en människa och inte som ett jagat skadeskjutet djur. Jag är stolt över vår kung även om det naturligtvis hade varit ännu bättre om vissa saker hade varit ogjorda.

N-K

Det lustiga är att kungen i en intervju nyligen ondgjorde sig över Stieg Larssons Millennium-trilogi, och bilden av Sverige. Mina amerikanska vänner har fått sig ett gott skratt, och undrar varför vi accepterar en sådan tvivelaktig figur som statschef.

Byline

ARTIKELN HANDLAR OM