Vad är väl en bal i Almedalsveckan?

Alla är där Under Almedalsveckan kan man lika gärna stöta på statsministern som biskopen.
KOLUMNISTER

Förutom vindrickarna och lobbyisterna är det få som vill åka dit.

Ändå kommer – alla.

På söndag börjar årets Almedalsvecka. Det är ett unikt evenemang som saknar motstycke i världen.

Här hålls seminarier om i stort sett alla aktuella frågor. Här finns en uppsjö experter att tala med. Utanför hotell Wisby kan du lika gärna stöta ihop med statsministern som med biskopen.

Det är kort sagt allt det som Sverige vill vara. Demokratiskt, öppet, modernt och generöst.

Det är bara två små problem. Det ena är att Almedalsveckan äger rum under högsommaren. Då ägnar sig majoriteten av svenskarna åt allt annat än skenande elpriser och ekonomisk tillväxt.

Det andra är att det äger rum i Visby. En förtjusande stad som dock saknar hotell som täcker behoven för evenemang av den här typen. Lägenhets- och husuthyrarna skär guld med täljkniv.

Arrangemanget har nu växt till en sådan storlek att ingen med pretentioner att delta i samhällsdebatten kan låta bli att vara där.

I år kommer exempelvis samtliga ledare för de åtta riksdagspartierna.

2007, som också var året efter ett riksdagsval, tyckte bara fyra av de dåvarande sju riksdagspartierna att det var viktigt att partiordföranden var där.

På fyra år har alltså Almedalen blivit viktigare, i alla fall för de partierna. Men händer det något viktigt i Almedalen?

Ganska sällan. Under de 44 år som gått sedan Olof Palme första gången ställde sig på ett flak och höll tal kan man nog begränsa viktigheterna till två.

1993 presenterade Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi och senare riksdagsledamot (M), idén om ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster för att skapa lågproduktiva, vita jobb.

Fjorton år senare infördes Rutavdraget av regeringen Reinfeldt.

Valåret 2006 presenterade Allians för Sverige ett förslag till sänkt fastighetsskatt. Bland annat skulle skatten för tomten begränsas till 5 000 kronor.

När Socialdemokraterna några månader senare analyserade valförlusten pekades det borgerliga utspelet, som Socialdemokraterna tvingades svara på, som en av de viktigaste förklaringarna till att regeringsmakten gick dem ur händerna.

Under Almedalsveckan är det trångt. Det är dyrt. Och det är inte särskilt viktigt. Ändå kommer alla.

Det är kort och gott som en bal på Slottet. Bespottat, men alldeles, alldeles underbart.

FAKTA

Människan glömmer förfärande fort

För två år sedan kapplöpte världens ledare om att vara bäst för klimat och miljö. Men folket har redan sorterat bort det som ett viktigt samhällsproblem. Bara 14 procent ­tycker det. 1988 var det 62 procent.

Heder åt Gunnarsson

  SL:s vd Göran Gunnarsson fick sparken i veckan sedan trafiknämndens ledamöter ifrågasatt tjänstemännens rätt att tala med media. Gunnarsson försvarade sina anställdas grundlagsskyddade meddelarfrihet och fick gå.

Groddindustrin kan ta en lång semester

Landets proffsgroddare kan ta en lång semester sedan Livsmedelsverket avrått alla från att äta alla sorts groddar. Oavsett vem som producerat dem och vilka fröer som använts. Panik eller välgrundat? Man vet inte.

Nu blir det jobba av – även i Bryssel

Efter den svåra krisen i flera medlemsländer vill EU-kommissionen göra sig av med var tjugonde anställd, höja pensionsåldern med två år till 65 och öka arbetstiden till 40 timmar i veckan. Facket är inte ­imponerat.

Verkar ha missuppfattat sin egen rubrik

Den unge, entusistiske riksdagsledamoten Anton Abele (M), 19, startar nästa vecka ett eget webb-tv-program, Kostymfritt. Av tio manliga gäster bär dock sex kostym och två har uniform. Inte särskilt ­kostymfritt alltså.