”Uppfattas som lite för mjuk”

Lena Mellin tror inte på Sjöstedt som ensam partiledare.

KOLUMNISTER

14 av Vänsterpartiets 24 partidistrikt vill ha en ny ledare.

Några timmar efter att uppgifterna blev offentliga säger riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt att han kandiderar till posten som partiledare – oavsett om Lars Ohly själv ställer upp.

– Det är klart att han fick vatten på sin kvarn, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Jonas Sjöstedt har tidigare sagt att han bara kandiderar till posten om Ohly inte ställer upp – men gör nu en kovändning.

Är Jonas Sjöstedts utspel ett direkt resultat av nyheten att 14 av 24 partidistrikt vill ha en ny ledare?

– Ja, han har ju sagt det förut, men det är klart att han fick vatten på sin kvarn. Han känner att det finns inom räckhåll, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

För de som inte vet, vem är Jonas Sjöstedt?

– En mycket duktig politiker som gjorde sig ett namn i EU-parlamentet. Sedan flyttade han till USA när hans fru fick jobb där, men kom tillbaka och blev personvald till riksdagen. Han har inte alltid haft starkt stöd i partiet eftersom han tillhör högerflanken. Därför har han tidigare haft svårt att nå högre poster inom partiet.

– Ett annat problem för honom är att han har uppfattats som lite för mjuk – han tillhör inte den hårda plakatvänstern – och jag tror uppriktigt sagt att han nog inte har tillräckligt starkt stöd för att bli ensam partiledare.

Han förespråkar själv ett delat ledarskap, vad tror du om det?

– Först och främst kräver det nog en ändring i partiets stadgar, och det är inte så lätt. Dessutom har de ingen tradition av delat ledarskap, vilket kan vara problematiskt. Men å andra sidan har Miljöpartiet visat att det går, och jag tror att förslaget kan få gehör inom partiet.

Tror du att man kastar avundsjuka blickar mot MP och deras delade ledarskap?

– Ja, så kan det vara. Och så tror jag att man tycker att det verkar modernt.

Du sa tidigare att Vänsterpartiet är ett av Sveriges mest konservativa partier – är Sjöstedt rätt person att leda förnyelsen av partiet?

– Ja, han är inte den konservativa typen, han vill åstadkomma saker och ting och inte bara säga dem.

Vad bör Vänsterpartiet göra för att ta sig ur krisen?

– Sen Gudrun Schymans rekordval -98 har partiet krympt till mindre än hälften. Hon fick kvinnor i offentlig sektor att tycka att Vänsterpartiet var det enda alternativet. De satte feminismen på agendan, men har inte lyckats utnyttja det på senare år. Nu måste de bestämma sig för vad de är igen, de kan inte bara säga att det var bättre förr.

ARTIKELN HANDLAR OM