Han får drömlön för att göra – ingenting

KOLUMNISTER

William Petzäll, 23, kommer under tre års tid kvittera ut 56 000 kronor i månaden för att göra praktiskt taget ingenting.

Dessutom behåller han bostaden i Stockholms innerstad och har gratis resor hem.

Det är otillständigt.

Riksdagen har ett mycket jämlikt lönesystem. Alla har lika stort arvode, utom talmannen som av maktskäl tjänar lika mycket som statsministern. Dessutom får de som är ordförande eller vice ordförande i utskotten en extra hacka eftersom de förmodas ha väldigt mycket att göra.

Sedan William Petzäll och Sverigedemokraterna gått skilda vägar har han väldigt lite att göra.

Han gjorde inte så mycket förra året heller eftersom han inte var ordinarie ledamot i ett enda utskott och inte skrev en enda motion under eget namn.

Som partilös vilde kommer han definitivt få svårt att få dagarna att gå. Ingen kommer att vara intresserad av hans tjänster.

Trots detta kommer William Petzäll, på grund av det jämlika lönesystemet, att fortsätta kvittera ut 56 000 kronor i månaden i arvode.

Men inte bara det. Dessutom har Petzäll, som är skriven i Varberg, en riksdagslägenhet

i centrala Stockholm. Den får han hyran betald för.

Därutöver har han bland annat fria resor hem till Varberg och får 110 kronor

i skattefritt traktamente för varje natt i Stockholm. Avräkning för bjudmåltider görs inte.

Petzäll kostar alltså skattebetalarna en ganska rund summa varje månad. Men de kan inte förvänta sig att få särskilt mycket för pengarna.

Som partilös kommer Petzäll inte ens att vara suppleant i något utskott. Hans inflytande kommer att vara noll och intet.

Det enda som förväntas av honom är att han deltar i riksdagens omröstningar. Men det tänker han inte göra. I en intervju med Aftonbladet säger han att han kommer att trycka på knappen ”avstår” tills han byggt upp en stab som kan hjälpa honom att göra jobbet.

Det är i och för sig ingen ny situation för Petzäll. Under förra riksdagsåret avstod han från att ta ställning i 2,5 procent av omröstningarna. Vid 24 procent av omröstningarna, 121 av totalt 501, var han frånvarande.

William Petzäll fyllde 23 år för en månad sedan. Han kommer under de närmaste tre åren att kvittera ut drygt två miljoner kronor enbart i riksdagsarvode.

Året därpå, då han lämnat riksdagen, har han rätt till en inkomstgaranti på

44 800 kronor i månaden under tolv månader, sammanlagt knappt

540 000 kronor.

Petzälls motprestation för att få dessa pengar består först av att avstå att ta ställning. Därefter vet man inte.

Det är något fel på systemet. Och på Petzälls inställning till uppdraget. Det är inte för att avstå man väljs in i riksdagen. Det är för att bilda opinion och fatta beslut.