Juholt inte ensam om att ta för sig

KOLUMNISTER

Håkan Juholt är inte den enda som bekräftar föreställningen om att eliten skor sig när den får chansen.

Han är tyvärr en av många.

Håkan Juholt tycker att skattebetalarna ska stå för hela hans Stockholmshyra trots att han delar lägen­heten med sin kulbo.

Det är det färskaste ­exemplet på en djupt ­rotad, folklig föreställning om att eliten tar för sig när den får möjlighet.

Förra året valdes William­ Petzäll, då 22 år gammal, in i riksdagen som ­ledamot för Sverigedemokraterna.

I förra veckan avslöjade Petzäll att han lämnat sitt parti. Samtidigt sa han att han tänker sitta kvar i riksdagen i tre år till som vilde.

Den motprestation som krävs av Petzäll för 56 000 kronor i arvode per månad, fri bostad i Stockholms innerstad, skattefritt traktamente för varje dag i huvudstaden och fria hemresor till Varberg,  är obefintlig.

Han behöver inte göra ­någonting för att få allt det där varje månad. Inte ens in­finna sig i kammaren för ­omröstningar.

William Petzäll bryter inte mot några regler. Möjligen sviker han de väljare som röstade på ­honom som SD:are. Men det är snarare ett moraliskt ­dilemma.

Annika Billström var finansborgarråd (S) i Stockholm. I dag driver hon ett eget företag som sysslar med chefsrekrytering.

Nyligen avslöjade Sveriges ­radio att Billström, 55, trots det kvitterar ut 50 000 kronor i månaden i visstidspension från Stockholms stad.

Av de 445 000 kronor som Billström plockade ut ur sitt företag enligt den ­senaste årsredovisningen, som gäller 18 månader, var 355 000 kronor vinst.

Men vinst påverkar inte pensionen från Stockholms stad. Det gör bara lön.

Billströms siffertrollande är inte heller något ­regelbrott. Men hur snyggt är det?

I förra veckan berättade helstatliga SJ att bolagets vd Jan Forsberg, 60, slutar nästa sommar, ett år innan han går i pension med 70 procent av lönen.

Dagen därpå tvingades SJ erkänna att de formellt säger upp Forsberg från chefsjobbet. Uppsägningen ger Forsberg rätt till en årslön i avgångsvederlag. Han ­tjänar 354 541 kronor i månaden.

Forsberg och SJ har inte heller gjort något fel. De har bara rundat hörnen för att Forsberg ska få 4,3 miljoner kronor utan att arbeta året innan han går i pension vid 62.

Som sagt, i folkdjupet är förvissningen om att eliten skor sig djupt rotad. Bevisen för att det är korrekt har tyvärr duggat tätt den senaste ­tiden.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll…

”En sagolik revansch, måste man säga”

15 av 25 partidistrikt vill ha Jonas Sjöstedt som ny väns­terledare. En strålande ­comeback för mannen som ­tidigare inte ens suttit i partistyrelsen. När Schyman ­avgick erbjöd sig Sjöstedt att gå in som vice ordförande i ett år. Men då passade inte ­galoscherna.

”Är det skick och fason?”

Mats Odell, tidigare biträdande finansminister, är ­andre vice ordförande i Krist­demokraterna och utmanar Göran Hägglund om partiledarposten. Men är det artigt och belevat att en presidie­ledamot tar strid mot ord­föranden? Knappast.

”Hon är okonventionell, det måste man säga”

Nya danska statsministern Helle Thorning-Schmidt har presenterat sin koalitions­regering, 14 män och 9 kvinnor. Det lär inte rendera några hurrarop från världens feminister som har högre pretentioner på kvinnliga regeringschefer än manliga.

”Ibland går det väldigt fort”

I valet lovade Socialdemokraterna att avskaffa rut­avdraget. Det har också partiets kongress beslutat. Men när skuggbudgeten presenterades var avdraget kvar, om än i bantat skick. Fel, tycker ­S-kvinnornas ordförande ­Lena Sommestad.

”Vaffö gör kungen på detta­ viset?”

Carl XVI Gustaf har hedrat Saudiarabiens kung Abdullah med den finaste utmärkelse en scout kan få, bronsvargen, för hans insatser för scout­rörelsen. Saudiska presstjänsten kablade stolt ut ­nyheten. Kungen har gjort det igen.

Veckans citat

"En korrupt jävla fitta."

Författaren Ulf Lundells beskrivning av mig i sin nya ­roman. Elegant?