Jämtins hemliga plan var helt sensationell

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
FLODVÅG AV KRITIK När det blåste som värst kring Håkan Juholts hyresaffärer tog partisekreteraren Carin Jämtin och andra i S-toppen fram en katastrofplan som skulle användas om Juholt tvingades avgå.
KOLUMNISTER

Att partiledningen hade en katastrofplan i innerfickan visar hur illa ute Håkan Juholt var efter hyresaffären.

S-toppen var beredd på att han skulle kunna få gå.

Det är inte konstigt att partisekreterare Carin Jämtin tog fram en katastrofplan efter Aftonbladets avslöjande om Håkan Juholts dubbla hyresbidrag. Det ska givetvis en ansvarsfull partisekreterare göra.

Hon eller han ska läsa stadgar, samla de närmaste och fundera över hur det praktiska ska lösas om det värsta inträffar. Det är bland annat det man har partisekreterare till, att släcka bränder. Helst redan innan de börjat flamma.

Men däremot är det intressant, eftersom det visar hur illa ute S-ledningen bedömde att Juholt var i början av oktober.

Att Håkan Juholt under närmare fem år fick hela hyran betald för lägenheten i Stockholm, som han delar med sin sambo, ledde till en flodvåg av kritik mot honom. Det var som dammluckorna öppnades, han fick intern kritik om allt från brister i politiken till avsaknad av stringens.

Kritiken uppfattades uppenbarligen så allvarlig av S-toppen med Carin Jämtin i spetsen, att de snabbt arbetade fram en katastrofplan som innefattade en extra partikongress för att välja Juholts efterträdare. Det är sensationellt.

Numera är detta enbart historiskt intressant. Bara dagen efter att krisplanen var klar förklarade det verkställande utskottet enhälligt att de hade förtroende för Håkan Juholt och han gav sig lättad ut på en förlåt-mig-turné runt landet. Därmed hamnade krisplanerna längst ner i skrivbordslådan.

Lite förvånande är det dock att S-ledningen, med Carin Jämtin i spetsen, tycks ha uppfattat Håkan Juholts position som underminerad. Han fick visserligen hård kritik, ibland till och med mycket hård.

Men han hade inte gjort något olagligt. Han hade möjligen inte ens handlat mot bättre vetande. Det han gjort var dumt, men det erkände Håkan Juholt och lovade att betala tillbaka överskottssumman på 160 000 kronor.

Det var heller ingen som utmanade Juholt om partiledarposten. Dessutom hade han suttit så kort tid, drygt ett halvår. Efter så kort tid sparkar inget parti med självaktning sin ledare.

I morgon möts Socialdemokraternas förtroenderåd, det högsta beslutande organet mellan kongresserna. Det finns onekligen ett och annat att prata om, även utanför stämmolokalen.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll...

Torsken borde tacka

Adventsstormen i söndags ledde till att fem kubikkilometer vatten från Nordsjön strömmade in i Östersjön. Några som borde gilla det är innanhavets torskbestånd. En av orsakerna till den klena tillväxten tros vara att salthalten varit låg under flera år. Men nu strömmade alltså saltvatten in så torskarna kanske blir nöjda.

Men hur tänkte de nu?

Vissa hävdar att lagar som inte går att kontrollera inte bör införas. Det kan sägas om förslaget i utredningen om den nya djurskyddslagen om katter. De ska id-märkas och kastreras. Om de springer bort och ägaren inte hör av sig inom 5–10 dagar ska katten avlivas. Administrera det i landsbygden, den som kan.

Tro’t den som vill

Nästan nio av tio blir stressade av julhandeln. 42 procent tycker att det är för mycket folk i affärerna. 45 procent gillar inte att köpa julklappar. Undersökningen, som är gjord av kortföretaget Master Card, är häpnadsväckande. För samma personer som ogillar julhandeln kommer nämligen att stå för årets köprekord.

Snart vill i alla fall ingen gå där

Återigen avslöjas pennalism och mobbning på elitskolan nummer ett, internatskolan Lundsberg i Värmland som bland annat haft prins Carl Philip som elev. Men framtiden för den typen av skolor ser mörk ut. En svensk utbildning, eller studentexamen, är inte längre den merit det en gång var. Nu smäller en internationell baccalaureat högre.

Öppet lagtrots är ändå lite ovanligt från en riksdagsledamot

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna är nu överens om att lagstifta om offentlig redovisning av privata gåvor till partikassan. Samtal om hur lagen ska utformas har inletts. SD, med många spektakulära bidragsgivare, vägrar. Partisekreterare Björn Söder säger att han tänker hitta vägar att kringgå lagen.

Veckans citat

”Alla politiker vet att politik bygger på dubbelspel och falskspel”

Före detta Moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson i sin nya bok ”Knapptryckarkompaniet”

”Hade Roald sett vad som hänt hade han blivit otroligt ledsen”

Jörgen Amundsen, vars farfars farbror Roald var först på Sydpolen, oroas av den globala uppvärmningen