Han lämnar parti på fall

Ohly satte en tydlig vänsterprofil – men tappade var tredje väljare

Ohly rördes till tårar när han i går talade om Utøya.
KOLUMNISTER

UPPSALA. Efter åtta år som ord­förande för Vänsterpartiet avgår Lars Ohly i dag.

Bokslutet innehåller fallande stöd för partiet, beredskap att bli ett regeringsparti och en mer ­utpräglad vänsterprofil.

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
ENADE ETT PARTI Lars Ohly tog över ett djupt splittrat parti för åtta år sedan. Nu lämnar han över till Jonas Sjöstedt.

När Lars Ohly i går i sitt avskedstal på partikongressen talade om sommarens terrordåd på Utøya blev han så rörd att han fällde ett par tårar.

Känslosamhet är annars inte ­något man förknippar Ohly med. Snarare en rak och tydlig vänsterretorik som sällan kan missförstås. När alltfler partier åtminstone ­verbalt söker sig mot mittfältet kan det vara uppfriskande.

I dag lämnar, om inget oförutsett inträffar, Ohly över till ­Jonas Sjöstedt. Det är alltså dags att göra Bokslut Ohly. Vad har han åstadkommit under ­sina år vid makten?

1. Ett allt mindre parti. Under Lars Ohlys nästan åtta år som partiledare har Vänsterpartiet tappat var tredje väljare. I dag är det riksdagens näst minsta parti. Det var orsaken till att han kastade in hand­duken i somras.

2. Ett parti som vill regera. Under Ohlys tid har ­Vänsterpartiet gått från att alltid vara i opposition till att vilja ingå i en regering. Man kan tycka att alla partier skulle vilja sitta i regeringsställning men på den punkten har V varit lite ­eljest.

Lars Ohly berättade i går att han efter valet 1998 som partisekreterare ringde till ­hela verkställande utskottet. Ingen lyfte frågan om att de skulle kräva platser i regeringen trots att (S) gjort ett urdåligt val och (V) sitt hittills bästa.

Jämfört med det representerar valet 2010 en markant stämningsförändring. Då ville V bilda ­regering tillsammans med Socialdemokraterna.

3. Ett mindre splittrat parti. Så ­uttrycker sig Lars Ohly när han ­berättar om det som hänt under hans partiledartid. Andra skulle kanske föredra ordet utrensningar.

Oavsett terminologin var ­Vänsterpartiet ett djupt splittrat parti när Ohly tillträdde. Nästan allt som skrevs om partiet hand­lade om striden mellan ”förny­arna” och ”traditionalisterna”.

De förra har sedan dess antingen lämnat politiken eller skaffat sig en egen låda som kommunal­politiker.

För den interna enigheten var det bra. För att attrahera väljarna har det uppenbarligen inte fungerat.

Nu ser Ohly fram emot att bli ­talesman i någon intressant fråga. Riksdagen tänker han lämna först i samband med valet 2014. Back­seatdriver? Nej, försäkrar han.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Han kan skratta hela ­vägen till banken”

 Jamie Dimon, vd på JP ­Morgan Chase, tjänade förra året 290 miljoner kronor eller 794 520 kronor om dagen. Samtidigt sjönk marknads­värdet på hans bank med 23 procent. Uträkningen har Dick Bove på Rochdale ­analyst gjort och han medger att det kan finnas smärre felaktig­heter.

Men ändå.

”Men de hemlösa fick i alla fall god mat”

 Bryssels hotell- och restaurangförening har retat upp sig på Ikea som de tycker serverar alldeles för billig mat. ­Medan biffen hos dem kostar motsvarande 159 kronor ­kostar den på Ikea 26 spänn. Före jul bussades därför 200 hemlösa till Ikea där de bjöds på köttbullar av föreningen. En ekonomisk krigföring mot möbeljätten.

”Hoppas de gör samma sak i Sverige också”

 Skogs- och pappersföretaget SCA har tillsammans med en kinesisk partner startat ett hemvårdsföretag i Shanghai som ska ha tusen anställda sjuksköterskor om ett par år. Målet är egentligen inte att vårda utan att sälja inkontinensskydd på en starkt ­åldrande jättemarknad. Vad sägs om repris i Sverige?

”Sänkt moms – höjda ­priser”

 Den sänkta restaurangmomsen gör att McDonalds sänker priserna men det gör inte restaurangerna i riks­dagen och regeringskansliet. Där höjs lunchpriset med fyra till 80 kronor eftersom Skatteverket höjt förmånsvärdet för luncher lika mycket. Billigare luncher än så ska förmåns­beskattas. Ödets ironi.

”Hägglunds etiska kompass verkar vara trasig”

 I flera veckor kände KD-­ledaren Göran Hägglund till att hans stabschef Henrik ­Ehrenberg under pseudonym svartmålat hans motståndare på olika KD-fora. Men först i onsdags omplacerades medarbetaren och då först sedan det hela blivit allmänt bekant. Hur står det till med den ­etiska kompassen, Hägglund?