Alliansen vill inte ens sänka skatten längre

1 av 2
TID FÖR SVAR För 130 år sedan handlade det om visionerna för socialdemokratin. August ”Mäster”­ Palm hade svar på tal. Nu borde Fredrik Reinfeldt ta efter och formulera lite svar för Alliansens räkning.
KOLUMNISTER
Mäster August Palm.

1881 höll Mäster Palm ett klassiskt tal i Malmö under­ rubriken ”Hvad hvilja­ socialdemo­kraterna?”

Nu är frågan snarare vad alliansen vill utöver att bli återvalda.

På borgerliga ledar­sidor gnälls det. Regeringen gör för lite och saknar­ fantasi och visioner.­ Folkpartiets Carl B Hamilton kallar i sitt nyhetsbrev Moderaterna för ”beiga”.

I många av riks­dagens utskott gäspas det. Leda­möterna har tråkigt efter­som de får för få förslag­ från regeringen för att fylla arbets­dagarna.

Och i förrgår begravde stats­minister Fredrik Reinfeldt (M) regeringens­ viktigaste reform­ i flera år. Det femte jobbskatte­avdraget genomförs tidigast­ 2014 men kanske inte ens då.

Det finns alltså fog för frågan ”Hvad hvilja alliansen?”

Nästa vecka öppnar riks­dagen och då kan listan med planerade propositioner liksom­ Reinfeldts tal under­ partiledardebatten ge viss vägledning. Men sannolikheten för att regeringen fort­sätter på den inslagna vägen, att sitta ganska så still i båten, är stor.

I valet 2006 var alliansens­ val­manifest fyllt av idéer och viktigast av allt var att begränsa­ a-kassan och sjukförsäkringen samt sänka skatten­. Så skulle intresset­ att gå från utanförskap till jobb öka dramatiskt­.

Fyra år senare kom nästa valmanifest. Det var inte sprängfyllt av idéer. En av de djärvaste tankegångarna var att halvera­ restaurang­momsen.

Och nu har alltså Fredrik Reinfeldt begravt det femte­ jobbskatte­avdraget i minst ett år till, kanske fler. Detta trots att avdraget är regeringens­ viktigaste vapen­ i arsenalen för att minska utanförskapet.

Taktiskt är Reinfeldts besked­ helt rätt. Ansvar­ är hans paradgren och nu tog han ansvar och såg bekymrad ut. Samtidigt eliminerade han potentiella attacker­ från oppositionen.

Men politik är inte bara taktik­. Det handlar också om att skapa­ förtroende och det får man ofta genom att vara konsekvent­.

Hvad hvilja alliansen när de inte ens vill sänka skatten­? Och vad vill de när de begraver sitt viktigaste­ vapen i kampen­ mot utanförskapet i flera år framöver?

131 år efter August Palm är det kanske dags för Fredrik Reinfeldt att hålla ett tal på torget. Det finns många som vill ha svar på frågan.