Reinfeldts stora mardröm är här

Utan KD får han svårt att styra

KOLUMNISTER

VISBY. Dagens Aftonbladet/United Minds är skräckläsning för Fredrik Reinfeldt.

Varannan väljare, även borgerliga, räknar med att Kristdemokraterna åker ur riksdagen vid nästa val.

Utan KD är Reinfeldt inte statsminister.

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen och Fredrik Reinfeldt håller tal i kväll. Han talar i första hand som Moderatledare, men givetvis också som statsminister och ledare för sin koalitionsregering.

Reinfeldt har ambitionen att vinna valet om två år och fortsätta att regera i ytterligare fyra år. Det skulle göra honom historisk. På den här sidan allmänna rösträttens införande har ingen borgerlig statsminister vunnit tre val i rad.

Därför är dagens mätning från Aftonbladet/United minds skräckläsning för Fredrik Reinfeldt. I dag, redan 26 månader före nästa val, har redan hälften av väljarna räknat ut Kristdemokraterna som riksdagsparti.

Av de borgerliga väljarna tror 48 procent att Kristdemokraterna inte klarar fyraprocentsspärren. Av de rödgröna sympatisörerna bedömer 57 procent att KD inte är ett riksdagsparti efter valet i september 2014.

Läget för Kristdemokraterna är alltså utomordentligt kritiskt. Hälften har redan räknat ut dem.

Den minnesgode erinrar sig att Kristdemokraterna inte ens i förra valet klarade att ta sig in i riksdagen för egen maskin. Enligt vallokalsundersökningen Valu krävdes moderata taktikröster för att partiet skulle få sina 19 riksdagsmandat.

Men läget är betydligt värre nu än det var då. Under den första halvan av förra mandatperioden låg Kristdemokraterna inte under fyra procent i någon av SCB:s stora väljarbarometrar som kommer en gång i halvåret.

Den här mandatperioden har de legat under fyra procent i tre av fyra mätningar. I maj 2008 stöddes KD av 4,6 procent av väljarna, enligt SCB. I motsvarande mätning den här mandatperioden, i maj i år, var siffran 3,7 procent.

Men det finns flera möjligheter för Fredrik Reinfeldt att fortsätta som statsminister efter nästa val, även utan Kristdemokraterna.

1. Moderaterna ökar för tredje valet i rad och tar själva igen alliansens förlust av KD-rösterna. I så fall krävs att stödet för Moderaterna ökar med omkring sex procent, kanske något mer. Det förefaller i dagsläget inte troligt.

2. Moderaterna, Folkpartiet och Centern ökar tillsammans med åtminstone sex procent. Det kompenserar i så fall förlusten av KD:s väljarstöd. I förra valet röstade 5,6 problem på Kristdemokraterna. Det är mer troligt än alternativ ett, även om det finns skäl att sätta ett stort frågetecken även för det här alternativet som läget ser ut just nu.

3. En tredje möjlighet är att Fredrik Reinfeldt sträcker ut handen till Miljöpartiet för att kompensera för förlusten av KD-rösterna. Men inte heller detta förefaller i dag vara ett realistiskt alternativ.

Regeringen gjorde visserligen alldeles nyss upp med MP om vård av papperslösa flyktingar. Men de gröna vill etablera sig som en tredje kraft i svensk politik. Och det kan man inte gärna vara i ett organiserat samarbete med vare sig blått eller rött.

Det enklaste för Fredrik Reinfeldt är alltså att Kristdemokraterna löser sina relationsproblem med väljarna och behåller sina mandat i riksdagen. Då ökar hans chanser att sitta kvar i Rosenbad efter valet 2014.

Enligt en Sifomätning som presenteras i Svenska Dagbladet i dag svarar 46 procent Fredrik Reinfeldt på frågan ”Vem vill du helst se som nästa statsminister?” 39 procent svarar Stefan Löfven. Resten vet inte.

Men det är en önskelista från väljarna, ingenting mer. I verkligheten handlar statsministerposten om riksdagsmandat och inte särskilt mycket annat.

ARTIKELN HANDLAR OM