En dödsfälla på var mans grill i sommar

Foto: COLOURBOX
FESTLIGT – OCH FARLIGT Svenskarna älskar att grilla på sommaren. Trots forskarnas rapporter om att överkonsumtion av rött kött orsakar en för tidig död. Socialstyrelsens tystnad angående vår köttkonsumtion är påtaglig, skriver Lena Mellin.
KOLUMNISTER

För i stort sett alla svenskar är grilla detsamma som sommar, ledigt och att umgås.

Synd, eftersom det är en dödsfälla enligt experterna.

Vissa ligger i startgroparna redan den första vårhelgen. Andra lyckas tygla sig till midsommar innan de släpper grill­jävulen fri.

Grillning har för många svenskar blivit liktydigt med sommar, att umgås under otvungna former, att ha ledigt.

Livsmedelskedjorna fattade det här för länge sedan. Färdigmarinerat kött, färdigvispade såser, engångsgrillar och så klart lite grejer med sladd (eller gastub) till lilla pappa som är den som sköter matlagningen, till skillnad från resten av årets dagar.

Nu kommer en liten parentes. Om det finns något område där könsrollerna fortfarande är löjeväckande stereotypa så är det vid grillen. Det är än så länge ett manligt härad där mannen i hushållet excellerar iförd mössa och förkläde, något han aldrig skulle ta på sig i köket.

På grillgallren ligger fläskkarré, flintastekar, fläskfiléer, entrecôter, korvar, lammkotletter, älgbiffar och färdigmarinerade grillspett.

Rena dödsfällan om man ska tro den moderna forskningen.

Att Socialstyrelsen stillatigande åser det är förbluffande, eftersom flera studier visar att överkonsumtion av rött kött leder till dödsfall.

Den senaste stora studien är gjord av forskare vid Harvarduniversitetet i USA. De har i 22 år följt 37 698 män och i 28 år 83 644 kvinnor.

Enligt studien ökar risken för att dö i cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar med 13 procent för den som äter en portion obearbetat rött kött per dag.

För den som i stället väljer en bearbetad variant som pastej, bacon eller korv ökar risken med 20 procent. För den som nöjer sig med ett halvt kilo i veckan är risken minimal, i båda fallen.

Att löpa är det nya folknöjet. En halvtimmes rörelse per dag anses vara hur bra som helst för folkhälsan.

Jag betvivlar inte det, inte en sekund. Men passiviteten inför den övertygande flod av rapporter som säger att överkonsumtion av rött kött sannolikt motverkar en halvtimme i spåret är påfallande.

Kan det bero på den tysta föreningen mellan bondeorganisationerna och politiken? Jag vet inte. Däremot kan man notera att den myndighet som ålade oss att äta sex till åtta brödskivor om dagen inte har proklamerat måttfullhet när det gäller rött kött. Trots att det ligger på var mans grill hela sommaren.

Jag anar ingen konspiration. Bara en mycket intressant skillnad.

Fotnot: Till rött kött räknas i princip allt kött utom från fisk och nästan all fågel. Kött från gris, nöt, vilt och struts kallas rött.

5 saker att hålla koll på i veckan

Ibland är gammal äldst

Paul Simon uppträder i kväll på Globen i Stockholm. Konserten heter kort och gott Graceland och går ut på att han spelar låtarna på den mer än kvartssekelgamla plattan. LP:n kom ut för 26 år sedan och det är ett gott betyg att han fortfarande kan turnera med den som dragplåster.
 

Ondskans nya ansikte

För ett år sedan imploderade Anders Behring Breiviks hjärna när han mördade 77 personer i Nordens hittills värsta terrordåd. Livet i Norge återgår sakta till det normala, men nu vill både de och vi ha experternas svar på frågorna. Sjuk eller frisk, fängelse eller sjuksal?
 

Vi håller tummarna

OS i London invigs på fredag. Men redan två dagar tidigare smygstartar det för svensk del när damlandslaget i fotboll möte Sydafrika i Coventry. Fredrik Reinfeldt håller sig hemma, men idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth liksom nästan hela kungafamiljen är på plats.
 

Tala om folkdomstol

Om en vecka folkomröstar Rumänien om den avsatte presidenten Traian Basescu (center-höger) ska ställas inför riksrätt eller inte. Han förlorade en bitter maktkamp mot premiärminister Victor Ponta (S) om bland annat vem som ska representera landet vid internationella möten.
 

Vem betalar?

Snart kommer Bengt Ohlssons bok ”Margot” ut. Han har följt Margot Wallström i hälarna en längre tid och det här blev resultatet. Eftersom det inte kommer att bli en storsäljare inställer sig frågan vem som betalar för biografin. Ohlsson själv genom låga inkomster? Eller någon annan?