Svenska snuset har skördat sitt första storpolitiska offer

KOLUMNISTER

Kommissionär John Dallis plötsliga avgång lär inte sätta stopp för EU:s korståg mot snuset.

Snus är förbjudet att sälja i EU. Sverige är ett undantag – och kommer sannolikt så förbli.

Historien är fantastisk. I maj anmälde Swedish Match en maltesisk företagare till EU-kommissionen. Företagaren föreslog att tobaksbolaget skulle betala honom pengar för att ändra det nya tobaksdirektivet från EU-kommissionen som väntas träda i kraft 2014.

”Slåss för sin heder”

Företagaren är landsman med kommissionären John Dalli, 64, som ansvarar för hälso- och konsumentfrågor. Dalli är till professionen revisor men har haft flera ministerposter i hemlandet.

Anmälan gick vidare till EU:s antikorruptionsbyrå, Olaf, som i måndags lämnade sin rapport till kommissionen. Enligt Olaf kände Dalli till landsmannens erbjudande men utredarna hade inte hittat bevis på att han var inblandad. Inte heller att beslutsprocessen hade påverkats.

Dagen därpå avgick Dalli. Enligt egen uppgift för att ”slåss för sin heder”.

Det svenska snuset har därmed skördat sitt första storpolitiska offer. Det kan möjligen att det kan bli fler.

Swedish Match har nämligen pengar. Under de senaste tre åren har företaget tjänat drygt 19,9 miljarder efter skatt, hälften av pengarna kommer från produktområdet snus. Bolaget är till 76 procent utlandsägt.

Märklig symbios

I en märklig symbios med regeringen slåss Swedish Match både mot det nu gällande tobaksdirektivet i EU - och det planerade. I dag är det förbjudet att sälja snus i alla EU-länder utom Sverige som har ett permanent undantag från snusförbudet inskrivet i anslutningsfördraget. Enligt det nya förslaget ska rökfri tobak förbjudas i alla länder där det inte säljs av tradition.

Framför allt handelsminister Ewa Björling (M) anser att förbudet att sälja snus utanför Sverige inte står i proportion till snusets hälsorisker. Det har hon bland annat framfört i ett brev till Dalli.

Det händer mycket sällan att kommissionärer hoppar av EU-kommissionen, EU:s förslagsställande organ och förste tillsynsman över att unionens gemensamma regler. Senast var det 2008 då Franco Frattini kallades hem till Rom för att bli utrikesminister.

1999 avgick hela EU-kommissionen inför ett hotande nederlag i en misstroendeomröstning i EU-parlamentet. I fokus stod då den korruptionsanklagade franska kommissionären Edith Cresson som senare dömdes i EU-domstolen.

Rapé och General bort

För den svenske snusaren handlar det nya EU-direktivet främst om olika smaktillsatser. EU vill förbjuda exempelvis citrus, lakrits, menthol och enbär. I så fall skulle exempelvis storsäljare som General, som funnits sedan 1850-talet, och Göteborg rapé försvinna.

Enligt tidsplanen ska förslaget till nytt tobaksdirektiv presenteras i december. John Dallis dramatiska avgång kan innebära förseningar. Därefter ska EU-parlamentet och ministerrådet (medlemsländernas regeringar) fatta ett gemensamt beslut.

Att snus skulle bli tillåtet att sälja i hela EU finns inte på kartan. Det bästa man kan hoppas på är nog att smaktillsatserna blir kvar.