Madeleine kommer att behålla sin titel men inte mycket mer

KOLUMNISTER

Med förlovningen fortsätter ­prinsessan Madeleines ut­fasning från offentligheten.

Titeln behåller hon. Men inte så mycket mer.

Lena Mellin.

Det finns en intressant intervju­ med riksmarskalk Svante Lindqvist på hovets hemsida. En anonym person intervjuar honom­ med anledning av prinsessan Madeleines förlovning med ­finansmannen Chris O’Neill.

Enligt marskalken kommer giftermålet mellan dem inte förändra särskilt mycket.

Allt ­förblir som förr.

Det är ett ganska stort avsteg från traditionerna. Men kanske ett led i moderniseringen av den svenska monarkin?

I likhet med tre av kungens fyra systrar gifter sig prinsessan Madeleine med en person som inte är kunglig. Precis som dem kommer hon att behålla titeln prinsessa även efter gifter­målet.

Men hon kommer, enligt riksmarskalken, också behålla sin plats i successionsordningen och därmed kunna ärva tronen om det, mot förmodan, skulle bli aktuellt i framtiden.

Så milt behandlades inte­ kungens systrar. Alla blev av med arvsrätten. Alla, utom prinsessan Birgitta som gifte sig med en tysk prins, fick skippa HKH, hennes kungliga höghet, före prinsesstiteln. Yngsta syrrans ­officiella titel är exempelvis prinsessan Christina, fru Magnuson.

Giftermålen innebar också att alla, fortfarande utom blå­blodiga Birgitta, bytte sida i hov­kalendern. Från sidan med medlemmar i kungahuset till sidan­ med kungafamiljens övriga medlemmar. De ned­graderades, helt enkelt.

Det kommer inte att hända­ prinsessan Madeleine. Hon ska tillhöra kungahuset och ­fortsätta bära titlarna prinsessa och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Det kungliga apanaget kommer betala hennes ­officiella uppdrag. Och makens, får man förmoda.

Mycket pekar alltså på att ­prinsessan Madeleine kommer att fortsätta agera kungligt. Titel, skattepengar och fyra i arvslängden till tronen.

Men minst lika mycket tyder på motsatsen. Paret ska även efter sommarens bröllop fortsätta att bo i New York. Chris O’Neill, i dag brittisk och amerikansk medborgare, har inga planer på att ansöka om svenskt medborgarskap.

Madeleine ska behålla sitt svenska medborgarskap och det är ju bra för en som, åtminstone på pappret, är tronarvinge. Lite knöligare är det däremot att hon måste ha pappas tillåtelse för att åka hem till Manhattan. Men det är ett grundlagskrav, även i nådens år 2012.

För att återkomma till kungens systrar så innebar gifter­målen att de, med enstaka undantag, försvann från offentligheten. Prinsessan Christina har, bland annat som ordförande i Röda korset, haft uppdrag. De andra dyker upp på familje­tillställningar som bröllop, ­födelsedagar och dop.

Det finns ingenting som tyder på att Madeleine skulle gå en annan väg. Hon har utvandrat och skapat sig ett nytt liv i New York där hennes blivande man har ett bra jobb. Varför­ skulle hon byta det mot att ­vara påpassad i Stockholm där varenda människa känner igen henne och kan foto­grafera henne med första ­bästa telefon?

Madeleines utfasning från ­offentligheten började när hon flyttade till USA. Bröllopet ­kommer inte att förändra det.

I två år i rad har prinsessan Madeleine till och med skippat Nobelfesten den 10 december. Men fästmannen kanske vill gå på festernas fest när han som blivande prinsgemål får chansen?