Ett statement från kungahuset

KOLUMNISTER

Tänk dig att du känner dig utsatt. Varje dag året om.

Kronprinsessan Victorias framträdande på QX-galan igår var ett statement från kungahuset.

Många av mina vänner jublar.

Man kan ju tycka att i Sverige 2013 ser man människor som de är. Bögar, flator, hetero, datanördar, bokmalar, hockeytokar, fotbollsfantaster, adopterade, politikgalningar och jägare. Eller något annat.

Men min erfarenhet är att det finns vissa som är mer accepterade än andra. Det är ”bättre” att jaga älg än att gilla killar eller tjejer.
 

Kronprinsessan Victoria kommer från en familj där homosexualitet varit ett rykte. Hennnes farfarsfarfar påstods vara homosexuell.

Vara hur det än må vara med ryktet om Gustaf V så är Victorias statement, utdelningen på gårdagens QX-gala, viktigt för Sveriges bögar och flator.

För ett par år sedan var Fredrik Reinfeldt (M) utdelare på QX-galan. Det var bra, en tiondel av Sveriges befolkning ska inte känna sig exkluderad.

Ännu bättre är att kronprinsessan fullföljer det. Ingen boende i Sverige är sämre någon annan.
 

Runtom i vår omvärld dras tåtarna åt kring dem som av många betraktas som avvikande. I Östeuropa, i flera länder, ska homosexualitet plötsligt betraktas som en anomali, kanske till och med bestraffas.

Victorias  ställningstagande är viktigt. Inte bara för oss som inte är bögar och flator. Utan framför allt för att alla ska räknas.

Heder Victoria!

ARTIKELN HANDLAR OM