Valresultatet avgör Löfvens samarbeten

Infon i grafiken finns även utskriven i en faktaruta längre ned.
KOLUMNISTER

S-ledaren Stefan Löfven vill i första hand leda en ren S-regering. Om det inte går får val­resultatet avgöra vilka andra partier han vänder sig till.

Det är ungefär det han säger. Utan att säga det högt.

I ett litet land med åtta partier i riksdagen är regeringsfrågan alltid aktuell. Hettan ökar i takt med att valdagen närmar sig. S-ledaren Stefan Löfven har tidigare lovat ett besked om hur han ser på saken i god tid före valet. Nu svävar han på målet.

– Det viktiga är att man låter väljarna säga sitt. Och väljarna röstar på ett parti, inte ett block, sade han i förrgår.

I går sade han att han inte var främmande för en block­överskridande regering. Som potentiell regeringschef skulle man inte vara främmande för något, slog Löfven fast. Med dessa ganska knapphändiga besked i bagaget går det att lista sig till Stefan Löfven och Social­demokraternas strategi. Den före­faller att se ut så här:

I första hand vill Löfven leda en Socialdemokratisk regering. Om valresultatet ger förutsättningar för det tar han sig gärna uppgiften att leda en ren S-regering.

I dag skulle 32 procent rösta på Socialdemokraterna enligt Aftonbladet/United Minds juni­mätning. Det är marginellt mer än i katastrofvalet 2010. Och tre procentenheter lägre än i 2006 års val då Social­demokraterna förlorade makten.

Mycket kan hända på 14 månader men just nu ser förutsättningarna för en regering med enbart Socialdemokrater inte direkt ljusa ut.

Om jag fortsätter att tolka Stefan Löfven så är hans andra alternativ att han vänder sig till ett eller två andra partier. Det ena är med stor sannolikhet Miljöpartiet. Språkröret Gustav Fridolin sade tidigare i veckan att det fanns ”155 000 skäl” till att föredra Löfven som statsminister framför Fredrik Reinfeldt (M).

Det andra kan vara Folk­partiet. Enligt Aftonbladet/United Minds i dag tycker fem procent av väljarna att det är den partner Löfven bör skaffa sig. Problemet är bara att FP-­ledaren Jan Björklund tidigare i veckan stängde, låste och reglade dörren för allt samarbete med Socialdemokraterna.

– Efter valet blir det antingen en Alliansregering. Eller en rödgrön regering. Något annat finns inte, sade han.

Men Stefan Löfven verkar vara väldigt sugen på en regering med partier från båda sidor av det politiska fältet. Trots att Björklund inte är den enda som uteslutit det. Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att han är beredd att släppa fram en rödgrön regering om stödet för de tre partierna är större än för Alliansen efter valet. Hans parti kommer att i så fall lägga ner rösterna när riksdagen röstar om statsministern.

Manövern syftar till att beröva Sverigedemokraterna allt inflytande över vem som blir statsminister. De ska inte kunna ställa ultimatum.

Löfven vill inte ge samma besked för att han tycker att det cementerar blockpolitiken. Men har han rätt?

Faktiskt inte. Socialdemo ­ kraterna skulle lätt kunna ge samma löfte utan att ge sig in i diskussioner om blocken. Om talmannen föreslår en annan statsminister med förutsättningar att få till en kompetent regering så lägger Löfven och hans partikamrater ner rösterna för att beskära Sverige ­ demokraternas manöverut ­ rymme.

Diskussionen rullar vidare. Det dröjer ett tag innan man kan sätta punkt.

FAKTA

Aftonbladet/ United Minds

De tycker väljarna att S ska regera med

Om S har möjlighet att bilda regering efter nästa val, vilket/vilka partier bör de då bilda regering med?

V+MP 19 %

MP 15 %

V 11 %

MP+C+FP 7 %

FP 5 %

V+MP+FP 3 %

C 2%

Inget annat parti 10 %

Inget av dessa 12 %

Vet ej 17 %