Ren och skär valtaktik

KOLUMNISTER

Det här är politik när det är som sämst.

Socialdemokraterna accepterar en mycket stor skattesänkning. Men en annan, väldigt liten, bekämpas med all kraft.

Förklaring? Ren och skär valtaktik.

Piruetterna i riksdagen om nästa års inkomstskatter är inte svårbegripliga. Däremot är de genanta, framför allt för Socialdemokraterna.

Under torsdagen gjorde S gemensam sak med Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om den statliga inkomstskatten som betalas av höginkomsttagare. Gränsen för den höjs varje år med två procent, nästa år vill regeringen höja den lite mer.
 

Socialdemokraterna har gjort det till en huvudfråga att bekämpa höjningen av brytpunkten, som gränsen kallas på politiska. Förklaringen är att man inte ska sänka skatten med lånade pengar.

Höjningen av brytpunkten kostar tre miljarder kronor och ger personer som tjänar drygt 37 000 kronor i månaden nästa år 250 kronor mer i månaden.

Men ett annat förslag att sänka skatterna accepterades av Socialdemokraterna redan innan regeringen hade presenterat sitt budgetförslag i september.

Det är det femte jobbskatteavdraget som ger skattesänkningar på upp till 337 kronor i månaden för alla under 65 med förvärvsinkomster. Det kostar 12 miljarder kronor.

Både S-ledaren Stefan Löfven och partiets ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson har upprepat att de är emot det femte jobbskatteavdraget. Men om det införs, vilket det med stor sannolikhet kommer att göra vid årsskiftet, accepterar de avdraget.
 

Det kommer inte att avskaffas om Socialdemokraterna vinner valet med motiveringen att man inte kan ta ifrån människor pengar de vant sig vid att ha. Att resonemanget utesluter alla former av skattehöjningar är en bisak i sammanhanget.

Det centrala är snarare att Socialdemokraterna säger blankt nej till en skattesänkning men accepterar en annan. Och varför då, undrar man.

Det kan vara så att den mindre skattesänkningen riktar sig mot människor med höga inkomster. Medan den större riktar sig till breda folklager, den medelklass som Socialdemokraterna så väl behöver gillande från för att vinna valet.
 

Valstrategiskt vore det dumt att stöta sig med dem. Men om sossarna retar upp en eller annan höginkomsttagare spelar ingen större roll, de har inte horder av väljare i just den gruppen.

Oppositionen förlorade den första omröstningen i riksdagen om brytpunkten. Under torsdagen gjorde de ett nytt försök genom att kräva en ändring av inkomstskattelagen som stoppar höjningen av brytpunkten.

Regeringens partier slog tillbaka genom att kräva en hearing, ett utlåtande från Skatteverket och ett yttrande från skatteutskottet. De förnekade att det berodde på att de ville fördröja frågan. Vem tror på det?

Frågan kan tidigast avgöras i kammaren i början av december. Det sista datumet för omröstning är 14 december. Annars träder skattesänkningen i kraft vid årsskiften.

ARTIKELN HANDLAR OM