Inget allvarligt brott – men skämmigt

KOLUMNISTER

Hur Socialdemokraterna hanterar Tomas Rudins påstådda snatteri ska bli intressant att se.

Det är inte ett allvarligt brott.

Men kan ett parti ha en hög företrädare som åtalas för att stjäla finwhisky samtidigt som han betalar för det alkoholfria?

Att säga att det vimlar av profiler bland Socialdemokraterna i Stockholms stad vore att ljuga. Tvärtom är de väldigt få.

Men om det finns någon så är det Tomas Rudin, oppositionsborgarråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

Rudin har tidigare varit bland annat sekreterare i Stockholms arbetarkommun, medarbetare till dåvarande LO-ordföranden Stig Malm och ordförande för SSU i Stockholm.
 

I lördags fördes Rudin till polisstationen eftersom en väktare på Systembolaget i Farsta i södra Stockholm sett hur han tog en flaska finwhisky, Highland Park för 502 kronor flaskan, och gömde den innanför jackan.

Sedan tog han ett par flaskor alkoholfritt, gick till kassan men betalade bara för det alkoholfria.

I går åtalades han, efter en ovanligt snabb polisutredning, för snatteri.
 

Beteendevetare påstår gärna om människor som har råd att betala för sig men som ändå snattar att de är ute efter kickar. Men får man verkligen en kick av att försöka smita ut från Systembolaget med en stulen flaska finsprit under armen? Jag undrar.

I så fall borde det väl varit lika roligt att försöka stjäla de alkoholfria flaskorna.

Socialdemokraterna ligger, trots en viss ökning, fortfarande illa till i Stockholms stad. Enligt Statistiska centralbyråns omfattande väljarbarometrar har stödet ökat för partiet med 6,8 procent från maj 2010, alltså före förra valet, till 29,1 procent i novembermätningen förra året. Socialdemokraterna vill givetvis ha bättre siffror än så i huvudstaden, förra gången blev valresultatet i Stockholms stad magra 22,6 procent.

Men frågan är hur allvarligt Socialdemokraterna i Stockholm bedömer att åtalet mot Tomas Rudin är? Snatteri är inte ett allvarligt brott. Men det är ett skämmigt brott, särskilt för den som ligger i Rudins inkomstklass.
 

Precis som i riket har Socialdemokraterna stått utanför makten i Stockholms kommun i två mandatperioder. Att makten där har ett starkt symbolvärde. För att återerövra den efter åtta år krävs en stark och målmedveten lokal insats.

Finns det utrymme för Tomas Rudin i en sådan valrörelse? Det avgörs om hans partikamrater tror att hans budskap når igenom eller om väljarna ser en flaska Highland Park framför sig i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM