Ett bevis på att vi lever i en mörk och ogenerös tid

Foto: AP
PROTESTER Valresultatet i folkomröstningen i Schweiz följdes av protester.
KOLUMNISTER

Vi lever i en mörk, ogenerös tid.

Hur dyster den är visar sig i valet till EU-parlamentet i maj.

Förra söndagen gick ett av världens rikaste länder till folkomröstning. Schweiz med en arbetslöshet på drygt tre procent och en BNP per capita vida högre än den svenska, röstade för att begränsa invandringen från EU.

Majoriteten för det korkade beslutet var inte hisnande, 50,3 procent. Men det var trots allt en majoritet som inte ville att personer från det närmaste grann­skapet skulle få invandra till alp­idyllen.

Initiativtagare till folkomröstningen var landets största parti, Schweiziska folkpartiet, SVP. Argumenten var ungefär som Sverige­demokraternas. Invandrare från Tyskland, Portugal och andra EU-länder tar de attraktiva jobb­en, pressar upp priser och hyror, bidrar till trängsel i trafiken och ökad kriminalitet.

Ren bullshit alltså.

I själva verket skulle varken Schweiz eller Sverige klara sig utan invandrarna. Vården skulle falla ihop som ett korthus, de flesta restauranger skulle tvingas stänga, kollektivtrafiken mini­meras till ett minimun. För att nämna några exempel.

Tyvärr är den schweziska folk­omröstningen, som leder till att landet måste omförhandla sitt avtal med EU inom tre år, bara ett exempel på att vi lever i en mörk och ogenerös tid.

Över hela vår kontinent ökar stödet för främlingsfientliga partier. Hur stort stödet är kommer att visa sig i valet till EU-parlamentet den 25 maj.

I Italien har vi Lega Nord. I Belgien Vlaams Belang. I Österrike BZÖ. I Nederländerna Geert Wilders PVV. I Stor­britannien UKIP (United kingdom independent party). I Frankrike Nationella fronten. I Ungern Jobbik. I Grekland, demokratins vagga, Gyllene gryning. I Sverige, Sverigedemokraterna. Bara för att nämna några exempel.

Gemensamt för de här partierna är att de vill krympa vår värld. De vill att vi ska peka finger åt vår granne. De vill att mångfald ska ersättas med enfald. Sorry, det är så det är.

Europa, och EU, är åldrande. Vi föder för få barn för att upprätthålla vår välfärd. Men inte ens detta konkreta faktum kan få de partier som jag räknade upp alldeles nyss att fatta att vi behöver invandring. Vi lever i en mörk tid när varken vanlig humanism, respekt för mänskliga rättig­heter eller rena rama ekonomiska fakta tas i beaktande.

Jag hoppas verk­ligen att det är övergående. Allt annat vore en tillbakagång till Europas 1930-tal som projicerade till­kortakommanden på olika folkgrupper. Det fick, som vi vet, för­ödande konsekvenser.

Rösta i maj. Och inte på de mörka krafterna.

5 saker att hålla koll på i veckan

Sista chansen i dag

• Läkarmissionen har relanserat ”Vänliga veckan” som startades 1946 av tidningen Svenska journalen. Då skulle vänlighet i trafiken, på jobbet och hemma stå i fokus. I dag avslutades den moderniserade versionen, där vänlighet på nätet lagts till. Än har du alltså chansen. Ta den!

Erna besöker Fredrik

• I höstas blev Erna Solberg statsminister i Norge. I morgon besöker hon Sverige och träffar givetvis partikamraten Fredrik Reinfeldt. Eftersom Konservative regerar tillsammans med bland andra Framstegspartiet finns en hel del att prata om. Vi vet ju vad Reinfeldt tycker om SD.

Bildt i riksdagen

• Den som följer utrikes­ministerns blogg vet att han oftast befinner sig på resande fot. Men på onsdag mellanlandar han i riksdagen för årets utrikesdeklaration och påföljande debatt om utrikespolitiken. Även ministrarna Ewa Björling (handel) och Hillevi Engström (bistånd) deltar.

Handla nära eller borta?

• Handelns utredningsinstitut har undersökt hur mycket koldioxidutsläpp som orsakas av att vi åker till köpcentra för att göra våra inköp. Sannolikt betydligt mer än om servicen hade utnyttjats på närmare håll. Men kan vi avstå? Det verkar svårt som handeln ser ut i dag.

Kungliga småttingar

• Prinsessan Estelle, tvåa i ordningen att efterträda kungen på tronen, fyller 2 år på söndag. Kalas på Haga slott, får man förmoda. Några dagar senare kan hon få sin första kusin. Då väntas prinsessan Madeleine nedkomma med sitt första barn, en dotter som ska födas i USA.

Citat

Förra centerledaren Maud Olofsson i sina memoarer ”Jag är den jag är”.

ARTIKELN HANDLAR OM