Krisen kan kosta Löfven valsegern

KOLUMNISTER

Konflikten med de kvinnligt dominerade facken är Stefan Löfvens första riktiga kris som partiledare.

Den kan stå honom dyrt.

Socialdemokraterna har i de senaste valen haft större stöd bland kvinnliga väljare än bland män.

S-ledaren Stefan Löfven vill bli statsminister. Exakt hur hans regeringsplaner ser ut är höljt i dunkel. Men som opinionssiffrorna nu ser ut skulle det vara omöjligt utan en koalition med minst ett annat parti.

Alltså får man förmoda att partistrategerna sliter sitt hår för att sätta in stöten mot de väljargrupper där det är lättast att hitta sympatisörer. För Socialdemokraterna finns en solklar nisch, kvinnorna.
Det har inte alltid varit så. Enligt Socialdemokraternas egen valanalys efter förra valet var 2006 års val det första på 18 år som andelen kvinnliga väljare var högre än den manliga.

Skillnaden accentuerades i förra valet då andelen kvinnliga S-väljare visserligen föll med sex procentenheter till 29 procent. Men andelen manliga väljare föll ännu mer, från 34 till 25 procent av valmanskåren.

För närvarande finns dessutom ett axiom inom det politiskt intresserade Sverige som gör gällande att kvinnor, hårddraget, röstar rödgrönt. Medan män röstar borgerligt.

Kort sagt, S-ledaren Stefan Löfven skaffar sig problem om han utmanar kvinnorna. Det kan, i värsta fall, kosta honom den valseger som hägrar.
I slutet av förra året lanserade Löfven tillsammans med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ett tiopunktsprogram för ordning och reda på arbetsmarknaden. Inget fel på det. Utom att den hade en klart manlig prägel.

Det handlade om offentlig upphandling (manliga byggbolag, exempelvis), entreprenadkedjor (vanligt vid byggen av olika slag), personalliggare i byggbranschen och konkurrensneutrala villkor i åkerinäringen.

Vällovligt på alla sätt och vis. Men väldigt manligt. Och ingenting av de problem som tynger de kvinnodominerade facken inom LO.
Därför är det inte konstigt att tre fackförbund med övervägande kvinnliga medlemmar nu sätter sig på bakhasorna och säger ”vad tänker ni göra för oss?”

Kommunal är LO:s största förbund och alltså det som bidrar mest till Socialdemokraternas valkassa. Självklart de vill ha valuta för pengarna. Handels är LO:s tredje största förbund med 150 000 medlemmar.  Hotell och Restaurang har omkring 50 000 medlemmar.

De vill veta om Socialdemokraterna efter en eventuell valvinst kommer att verka för rätt till heltid, för att ta bort de delade turerna och för att ta bort det allmänna tillståndet för visstidsanställningar. Det skulle jag också vilja veta om jag var aktiv i något av dessa fackförbund.

Men hittills har alltså Socialdemokraterna duckat och mer inriktar sig på den manliga delen av arbetsmarknaden. Dumt? Ja, om man vill behålla de kvinnliga väljarna och inte tappa dem till MP och V.

Vad tänker Stefan Löfven på? Man vet inte.

ARTIKELN HANDLAR OM