Mellin: Iskall dusch för Alliansen

KOLUMNISTER

Det kan vara så att Alliansen haft en infernalisk strategi.

I så fall har den helt havererat.

Enligt Aftonbladet/United Minds leder de tre rödgröna partierna med nära 18 procentenheter.

Dagens väljarbarometer från Aftonbladet/United Minds är en ny kalldusch för Alliansen och den här gången är den iskall. De tre rödgröna partiernas försprång är, för andra månaden i rad, nära 18 procentenheter.

Att ta in det under de drygt tre månader som återstår till valdagen är inte helt omöjligt. Men mycket, mycket svårt.

Än värre för Alliansen är att försprånget i verkligheten är ännu större eftersom Centern enligt mätningen skulle åka ur riksdagen. I själva verket skiljer det mer än 20 procentenheter mellan blocken just nu, räknat i antalet riksdagsmandat.

Så kommer det inte att se ut på valdagen. Svenska val är normalt jämna mellan blocken och även om väljarna är mer lättrörliga än de traditionellt varit så har partibytarviljan minskat i de senaste valen.

Om Alliansen haft en infernalisk strategi förefaller den helt ha havererat. Moderaterna är nu nere på sin lägsta nivå i Aftonbladet/United Minds sedan 2010. Det kan inte vara enligt plan.

Att Centern ska ligga under riksdagsspärren och FP vara ett sexprocentsparti gör inte heller partistrategerna belåtna.

Regeringspartierna anklagades länge på borgerliga ledarsidor för att sakna nya idéer och verka trötta. Nu när valet ryckt närmare har kritiken tystnat trots att det ligger en hel del i den.

Under M-stämman i höstas lanserades mottot ”alla behövs”, snarlikt Socialdemokraternas gamla devis ”alla ska med”.

Under Alliansens valkickoff i förra veckan avtäcktes vallöftet ”Över 5 miljoner i jobb 2020”, en något blekare kopia av Socialdemokraternas årsgamla ”Europas lägsta arbetslöshet 2020”.

I valet till EU-parlamentet i maj var Moderaternas huvudbudskap ”Vi tror på Europa”. Det får man ju ändå hoppas, alternativet vore förfärligt.

I valet till kommun och landsting i Stockholm i höst bär Moderaternas valmanifest rubriken ”Vi tror på Stockholm”. Urvattnat på gränsen till meningslöst. Den som inte tror på Stockholm kanske inte ska ägna sig åt politik i den regionen.

Alliansen har kort och gott stora problem med väljarstödet, med idéarbetet och med kommunikationen med väljarna. Inga avundsvärda uppgifter att ta itu med.

Men inte heller för Socialdemokraterna ser det särskilt ljust ut. S-ledaren Stefan Löfven skulle visserligen enligt den här mätningen lätt bli statsminister.

Men vinnarpartierna på den rödgröna kanten är V och MP. Inte Socialdemokraterna som skulle göra ett lika dåligt val som 2010, det sämsta sedan allmänna rösträtten. Varför det inte lyfter är något att grunna på för Löfven och hans stab.

Tillsammans med MP skulle Socialdemokraterna få omkring 42 procent av rösterna. Det räcker knappast för att bilda regering. Med Vänsterpartiet är stödet över 50 procent. Men vill verkligen Löfven regera tillsammans med V? Sannolikt inte.

Vinnarpartierna i den här mätningen är Kristdemokraterna och Miljöpartiet som också gjorde bra ifrån sig i EU-valet. Framgångarna där har dock inte följt med varken Centern, Fi eller Sverigedemokraterna in i den här mätningen. Man kan fundera på varför.

ARTIKELN HANDLAR OM