Svårt att jämföra – då är många vilsna

KOLUMNISTER

Mer än var tionde väljare har fortfarande ingen aning om ­vilket parti de ska rösta på i valet om två veckor.

Osäkerheten har ökat den senaste veckan enligt Aftonbladet/United Minds.

Den vanliga trenden är att osäkerheten minskar ju när­mare valet kommer. Men

i Aftonbladet/United Minds går utvecklingen åt det mot­satta hållet. Under den senaste veckan har andelen osäkra ökat med 0,3 procentenheter och är nu på nästan samma nivå som under första veckan av augusti.

Det är ingen stor ­ökning. Men de osäkra är dock fler än de var förra veckan.

Det kan bero på att varken Alliansen eller Socialdemokraterna har ­presenterat sina valmanifest ännu, Alliansen gör det

i dag. Det är mellan dessa storheter ­striden står och så länge det är svårt att jämföra alternativen kan många känna sig vilsna.

Men möjligheterna att själv bilda sig en uppfattning ökar betydligt under de dagar som återstår till valet. Redan i kväll står Aftonbladet värd för ­valrörelsens första parti­ledardebatt som sänds från Waterfront i Stockholm på ­Aftonbladet.se.

Under två timmar grillas partiledarna av programledaren Karin Magnusson och ­hennes sidekick Malvina Britts.

Sedan fortsätter det. Stora partiledardebatter i Expressen och SVT. Dueller mellan statsministerkandidaterna i SVT och TV4.

Det övergripande ­resultatet i dagens ­mätning från Aftonbladet/United Minds är att ­stödet ökar mer för Alliansen än för de tre rödgröna partierna vilket leder till att de rödgrönas övertag minskar med drygt en ­procentenhet jämfört med ­förra veckan till 7,3 procent.

Det är den lägsta block­skillnaden sedan november förra året.

I stället minskar stödet för Sverigedemokraterna, SD, och Feministiskt initiativ, Fi. Men om det är början till en trend är omöjligt att förutse.

Fi har visserligen minskat i två veckor i rad men stödet är nu nere på samma nivå som i början av augusti.

Sverigedemokraterna noterar sitt lägsta stöd sedan i mars. Men det är trots det för tidigt att tala om en vikande trend. Stödet för SD ­hoppar upp och ner ­mellan mätningarna.

Läget för de två stora partierna, ­Socialdemokraterna och Moderaterna, är inte särskilt ljust även om det är ­värre för M än för S.

Socialdemokraterna gjorde 2010 sitt sämsta val ­sedan Sverige blev en ­demokrati. De samlade 30,7 ­procent av väljarna. I dagens ­mätning är stödet det högsta sedan i maj, men ändå är det bara drygt 31 procent som uppger att de ska lägga

sin röst på S.

Om valresultatet hamnar där blir det en stor besvikelse för S-ledningen.

För Moderaterna ser det ­ännu dystrare ut. I förra valet slog Fredrik Reinfeldt rekord, aldrig tidigare hade så många röstat på Moderaterna, 30,1 procent. Jämfört med den ­siffran innebär dagens United Minds ett ras på nio procentenheter.

Som valresultat skulle det vara en katastrof för Moderaterna. Då skulle partiet tappa mer än de gjorde i krisvalet 2002 efter ”valstugeskandalen”. Dåvarande partiledaren Bo Lundgren tvingades, ­efter diverse ­piruetter, bort från jobbet.

Men 13 dagar återstår till valdagen. Än kan mycket hända.