Löfven tyckte anfall var bästa försvar

1 av 16
KOLUMNISTER

Den var vass. Den var bitvis brutal. Men den lockade också till skratt.

I valrörelsens första partiledardebatt levde Fredrik Reinfeldt upp till epitetet stridshingst.

Men Stefan Löfven tyckte också att anfall var bästa försvar.

Det var inte bara valrörelsens första partiledardebatt. Det var också Aftonbladets.

Under den två timmar långa diskussionen avhandlades fem ämnen, framröstade av väljare mellan 18 och 29 år.

1. Flyktingar och invandring

Kom det fram något nytt?

Inte i sak. I den här frågan har sju av riksdagens partier likartad uppfattning, att Sverige ska ha en öppen och generös flyktingpolitik. Mot det står Sverigedemokraterna som vill strypa mottagningen.

Största skillnaden mellan de övriga partierna gällde om kommunerna måste ta emot flyktingar och eller om de i stället ska ha morötter.

Vad bråkade de mest om?

Det blev en hetsig ordväxling mellan Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Löfven anklagade Reinfeldt för att ha tagit upp de ökande kostnaderna för flyktingmottagningen för att slippa prata arbetslöshet och fallande skolresultat.

– Det var första cynismen. Jag tror mer på humanism, svarade Reinfeldt.

Jimmie Åkesson (SD) hävdade att valet står mellan välfärd och stor asylinvandring, själv väljer han välfärden. Beklämmande, sade Annie Lööf (C) och hävdade att Sverige tar emot 1,6 promille av de 50 miljoner människor som i dag befinner sig på flykt.

2. Jämställdhet

Kom det fram något nytt?

Nej, och det kan man inte heller förvänta sig i en debatt 13 dagar före valet. Dessutom är jämställdhet en fråga där de flesta partier är överens om målen medan medlen skiftar.

Vad bråkade de mest om?

Annie Lööf talade passionerat mot dem som säger ja till vinster i mansdominerade, skattefinansierade branscher. Men säger nej till vinster i företag i den kvinnligt dominerade välfärdssektorn.

Det fick Jonas Sjöstedt (V) att anklaga Lööf för att försvara direktörerna, inte kvinnorna. Det gjorde att Lööf exploderade och påstod at det Sjöstedt tycker det är fult med företag, men ännu fulare med kvinnliga företagare. Och att han tycker att det är fult att ha hjälp i hemmet och ännu fulare om det utförs av kvinnor. Sjöstedt kontrade med att hon inte förstår vilka som betalar priset. Ett vasst replikskifte.

3. Miljö och klimat

Kom det fram något nytt?

Ja, faktiskt. Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt vill ha en köttfri dag i veckan i skolan. Fridolin och Annie Lööf är beredda att äta gräshoppor och larver för miljöns skull. Obs, det är inte ett skämt.

Nytt var också att Jan Björklund tyckte det var ett stort misstag att S-regeringen lät Vattenfall köpa tysk kolkraft. Det har orsakat problem och badwill för företaget.

Vad bråkade de mest om?

Det vore synd att säga att det slog gnistor om just den här del av debatten. Men Stefan Löfven anklagade Alliansen för att ha en minoritetsöverenskommelse om energin. Själv ville han ha en blocköverskridande uppgörelse.

Det fick Göran Hägglund att kvickna till och anklaga Löfven att vilja samarbeta med de 15 procent av riksdagens ledamöter som inte vill ha kärnkraft.

Men Hägglund glömde att Centern också är emot kärnkraft. Och Löfven glömde att när Alliansen kom överens om energin hade de en majoritet bakom sig i riksdagen.

4. Jobben

Kom det fram något nytt?

Återigen var det snabbfrågorna som stod för nyheterna. Löfven, Sjöstedt och Reinfeldt har alla varit arbetslösa. För Fredrik Reinfeldt avslutades den perioden med att han jobbade som ordningsvakt och kombinerade det med studier.

Vad bråkade de mest om?

En smärre gräl handlade om Alliansen felsatsade när de sänkte restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. Dyrt, sade Jimmie Åkesson. Bra, sade Jan Björklund (FP).

Men riktigt hetsigt blev det när Stefan Löfven ifrågasatte Alliansens påstående om att sysselsättningen ökat med 300 000 personer sedan regeringsskiftet 2006.

Fredrik Reinfeldt hävdade ilsket att det är skamligt att inte erkänna fakta:

–  Då är man inte värdig att leda Sverige, sade han och dängde en bildlik knytnäve i huvudet på Löfven samt rullade ut en jättelång lista på allt som Alliansen tänker göra nästa mandatperiod.

5. Skola och utbildning

Kom det fram något nytt?

Göran Hägglund (KD) erkände att han som ung fuskade på skolprov men att det gick trots det inte alltid så bra. I övrigt var det mest uppkörda hjulspår som gällde.

Vad bråkade de mest om?

Vems fel det är att resultaten i skolan sjunker. Och vem som har hittat det bästa receptet för att åter bli en skolnation att räkna med. Men det märktes att det här var sista debattämnet, orken tröt.

FOTNOT: Det var i en intervju med nyhetsbyrån TT i oktober förra året som Fredrik Reinfeldt kallade sig stridshingst.