Mellin: Åkesson riskerar bränna fingrarna

KOLUMNISTER

För första gången riskerar SD-ledaren Jimmie Åkesson att bränna fingrarna.

Han var styrelseordförande i Blåsippan när bolaget åkte på skattetillägg och transaktionerna som Aftonbladet och TV4 Nyheterna granskat gjordes.

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för fyra år sedan har partiets riksdagsledamöter varit inblandade i en rad skandaler.

Den mest kända är den så kallade järnrörsskandalen. Den blivande riksdagsledamoten Erik Almqvist kallade en sen juninatt på Kungsgatan i Stockholm komiker för babbe och en kvinna för hora.

Incidenten filmades av en annan blivande riksdagsledamot, Kent Ekeroth. En stund senare filmade han när Almqvist och en annan SD:are beväpnade sig med metallrör från ett bygge.

Men de avslöjade skandalerna har aldrig varit knutna till partiets ordförande sedan 2005, Jimmie Åkesson.

Men i dag kan alltså Aftonbladet och TV4 Nyheterna avslöja att företaget Blåsippan, ägt av Sverigedemokraterna och uppkallat efter partisymbolen, ägnat sig åt något som kan vara olaglig skatteplanering.

■ ■ ■

Bolaget, som ska ägna sig åt ”partihandel med övriga hushållsvaror” har betalt kostnader för utrustning och utbildning och sedan fått ett ägartillskott från partiet. Transaktionerna kan vara ett sätt att få ner kostnaderna genom att slippa betala moms, alltså skatt på varor och tjänster.

Sverigedemokraterna, som är en ideell förening, och kan inte dra av momsen. Blåsippan är ett vanligt aktiebolag kan däremot göra det.

Jimmie Åkesson har varit styrelseordförande i Blåsippan i fem år men slutade i vintras. Som ledamot av styrelsen var Åkesson också firmatecknare för bolaget.

Enligt bolagsverket ska styrelseordföranden leda styrelsens arbete och se till att styrelsen sköter sina arbetsuppgifter. Dit hör att stävja eventuell olaglig skatteplanering om man får kännedom om den.

Åkesson är också ordförande i Sverigedemokraternas partistyrelse och det var han även när de nu granskade transaktionerna genomfördes och när Skatteverket i augusti 2013 beslutade om skattetillägg på 64 000 kronor för Blåsippan.

Sverigedemokraterna fick för nuvarande riksdagsår 12 miljoner kronor i statsbidrag. Kvinnoförbundet fick ytterligare 1,4 miljoner.

Till det ska läggas ekonomiskt stöd från riksdagen på drygt 4,5 miljoner om året. Plus 56 000 kronor i månaden per politisk sekreterare (dock högst 20 stycken), fria utlandsresor, gratis lokaler och gratis utrustning.

■ ■ ■

Sverigedemokraterna har alltså all anledning att slå vakt om skattesystemet eftersom de, i likhet med de flesta politiska partier, är gravt beroende av skatterna för att driva sin egen verksamhet.

Men enligt den expert som Aftonbladet och TV4 Nyheterna anlitat kan syftet med transaktionerna mellan Sverigedemokraterna och Blåsippan vara att slippa betala in moms.

Är det värdigt ett parti som sätter kampen mot brottsligheten som nummer två på den politiska dagordningen? Knappast.

För att citera ur Sverigedemokraternas principprogram:” Ett varsamt hanterande av de gemensamma, ekonomiska resurserna är en viktig och naturlig del av den sverigedemokratiska förvaltarskapstanken.” Just det.

ARTIKELN HANDLAR OM