Självkritisk Lööf i utfrågningen

1 av 2
KOLUMNISTER

Vattenfalls brunkol ska säljas. Ingångslönerna ska inte sänkas mer. Fas 3 är meningslöst och ska göras om.

Centerledaren Annie Lööf var påfallande självkritisk i SVT-utfrågningen av henne.

I dag är det bara nio dagar kvar till valet och i går avslutade SVT sina utfrågningar av riksdagens partiledare med Annie Lööf.

Centerledaren var märkbart kritisk både till både sitt eget partis politik och till Alliansen. Mycket borde göras bättre.

Centerpartiet har länge drivit sänkta ingångslöner för att göra det billigare att anställa unga människor. Men nu ger Lööf besked om att det kravet inte längre gäller. Hon var fullt nöjd med de så kallade YA-jobben, yrkesintroduktionsanställningar.

Det omfattar arbetslösa mellan 15 och 24 år som jobbar med subventionerad lön och får utbildning eller handledning minst 15 procent av arbetstiden.

Kritisk på flera punkter

Men Lööf var också kritisk till de så kallade Fas 3-jobben. Det är den sista fasen av en arbetsmarknadsåtgärd som kallas jobb- och utvecklingsgaranti och som riktar sig till långtidsarbetslösa.

Lööf kallade en del av verksamheterna i Fas 3 för meningslösa och ineffektiva och ville i stället ha matchningsjobb eller YA-jobb även för dem som gått utan arbete under lång tid.

Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet var Centerledaren också kritisk till. I likhet med resten av Alliansens partiledare tycker hon att Vattenfall bara ska behålla den nordiska delen av verksamheten och sälja resten.

Också när det gällde de ökande sjukskrivningarna, särskilt för psykisk ohälsa bland kvinnor, fann Lööf viss anledning till självkritik. Hon ville analysera varför, se till att de snabbare får rätt diagnos och rätt behandling.

Prick i landsbygdsprotokollet

Annie Lööf företräder ett parti som stöds av många bönder men när C-ledaren testades på sina kokunskaper prickade hon inte ens in namnet på Sveriges i modernaste koras, svensk rödbrokig boskap, SRB.

Det var en liten prick i landsbygdsprotokollet.

Mindre förvånande var att hon hellre väljer ett svenskt, besprutat äpple än ett ekologiskt från Argentina. Som Lööf själv påpekade är transporter klimatpolitikens svarta hål och gillar man närodlat, som är temat för Centerns valrörelse, så gör man. Sydamerika är inte nära.

Lööf gjorde succé i både Aftonbladets och Expressens partiledardebatter tidigare i veckan. Riktigt lika bra gick det inte i utfrågningen där hon valde en försiktig linje.

FAKTA

Partiledarutfrågningarna Lena Mellin tycker

Gav Lööf några nya besked?

Ja, hon sade att Centerns mångåriga krav på sänkta ingångslöner i princip är förverkligat genom de nya YA-jobben, yrkesintroduktionsavtal för unga arbetslösa som jobbar med subventionerad lön och får handledning eller praktik minst 15 procent av arbetstiden.

När blev hon mest engagerad?

Lööf kan bli mycket engagerad men i den här utfrågningen var hon anmärkningsvärt sval. Mest engagemang visade hon för landsbygden, för stöd till service och bredbandsutbildning där. Vart tredje nytt företag föds på landsbygden.

Gjorde Annie Lööf bort sig?

Nej, men hon hade ingen aning om hur många jobb som kommer att försvinna från finanssektorn om den höjda arbetsgivaravgift som regeringen vill införa där blir verklighet.

Var frågorna tillräckligt vassa?

Utfrågarduon Anna Hedenmo och Mats Knutson var inte på topp. De släppte Lööf lite för lätt när det gällde exempelvis Vattenfall och det tyska kolet och tragglade med den uttjatade frågan om månggifte.

ARTIKELN HANDLAR OM