500 000 väljare – på åtta dagar

KOLUMNISTER

Tiden håller på att bli knapp för Fredrik Reinfeldt.

På bara åtta dagar ska han övertyga nära en halv miljon väljare för att ta igen Stefan Löfvens försprång.

Det kan bli svårt.

Enligt Aftonbladet/United Minds skiljer det just nu nio procentenheter mellan blocken. Det är 1,7 procentenheter mer än i förra mätningen som publicerades i måndags.

Det betyder att Fredrik Reinfeldt (M) och de andra alliansledarna måste övertyga omkring en halv miljon väljare under de åtta dagar som återstår till valdagen. Annars blir Alliansen mindre än de tre rödgröna partierna och regeringen lämnar in sin avskedsansökan.
Ingenting är omöjligt, inte heller i politiken. Men det kan bli svårt att så här nära inpå valet vända vinden. Det kommer i så fall att krävas närmaste övermänskliga ansträngningar av de inblandade. Och kanske litet tur också.

För andra mätningen i rad ökar osäkerheten bland väljarna. Trots att valet rycker allt närmare blir alltså alltfler osäkra på vilket parti de ska satsa på, siffran är nu 11,3 procent. Det normala är att osäkerheten minskar ju närmare valet kommer.

Den stora osäkerheten är Fredrik Reinfeldts hopp. Det betyder att det fortfarande finns väljare att vinna, som går att övertyga.
Men inte heller för Stefan Löfven (S) ser det särskilt ljust ut. Enligt Aftonbladet/United minds går partiet mot ett av sina sämsta valresultat sedan Sverige blev en demokrati. I dagens mätning är resultatet till och med sämre än det var i förra riksdagsvalet. Det betraktades då som en total katastrof.

Tillsammans med Miljöpartiet är Socialdemokraterna dock större än de fyra regeringspartierna tillsammans. Men inte ens om man lägger till stödet för Vänsterpartiet samlar de tre rödgröna partierna hälften av väljarna.

Skulle det bli valresultatet blir Sverige svårstyrt. Då avgör Sverigedemokraterna vilka förslag som vinner i riksdagen i de fall då rött står mot blått i den avgörande voteringen. Men det händer inte lika ofta som många tror.
Valrörelsen har hittills varit ganska konstig. Trots att både Alliansen och Socialdemokraterna anser att jobben är den viktigaste frågan har väldigt litet handlat om jobben. Trots att alla partier tycker skolan är superviktig har litet av diskussionen handlat om den.

I stället har den allt överskuggande frågan handlat om hur Stefan Löfven vid en eventuell valvinst ska regera landet om hans sida blir störst. Givetvis inledde den Sveriges radios statsministerduell igår, den första duellen av tre mellan Reinfeldt och Löfven. Hur skulle det sett ut annars?

Jag säger inte att frågan saknar intresse för det gör den inte. Men den dominans den fått motsvarar inte ens mitt intresse och jag är ändå nörd.
Möjligen är det förklaringen till att osäkerheten ökar bland väljarna. De väntar på besked som de inte hör.

Det kan också vara förklaringen till det rekordlåga stödet för just Moderaterna och Socialdemokraterna. Den snusförnuftige kan lätt dra slutsatsen att om de inte har något annat att prata om kan skillnaderna inte vara så stora.

Två mätningar till från Aftonbladet/United minds hinner vi med före val­dagen.