Det blir en rysare

KOLUMNISTER

På bara 76 timmar har gapet mellan Alliansen och de tre rödgröna partierna mer än halverats.

Valspurten blir sjukt spännande.

Nästan vad som helst kan hända.

Förra mätningen från ­Aftonbladet/United Minds levererades i fredags eftermiddag. Den mätning vi publicerar i dag var klar strax efter 18 i går kväll.

På bara 76 timmar har det skett relativt stora förändringar. Den största är att skillnaderna mellan stödet för Alliansens fyra partier och de tre rödgröna partierna har minskat med mer än hälften. I fredags var gapet nio, i går kväll 4,2 procent­enheter.

Den andra stora skillnaden är att osäkerheten bland väljarna forsätter att öka. Nu är det hela 15 procent av väljarna, jämfört med drygt ­elva procent i fredags, som inte har en aning om hur de ska rösta på söndag. Det motsvarar ungefär 825 000 väljare.

Det innebär att mobiliseringen är låg och att de partier som lyckas skrämma upp sina väljare från sofflocket har mycket att vinna.

Det betyder också att val­spurten blir en rysare. Nästan vad som helst kan hända. Men vad som händer, och om det händer, beror i hög grad på partiernas egna insatser.

Dörrknackning, telefonkampanjer och valarbetare på stan blir ännu viktigare nu än de varit tidigare i valrörelsen. De personliga ­mötena har med åren blivit allt mer betydelsefulla.

Utvecklingen bekräftas delvis av TV4/Novus som publicerades i går kväll. Även i den halveras gapet mellan Alliansen och de tre partierna på vänsterhalvan. Däremot minskar andelen osäkra väljare i den mätningen.

Sedan förra Aftonbladet/United Minds har väljarna haft chansen att följa två dueller mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S). I fredags i Sveriges Radio och i söndags i SVT.

Uppenbarligen blev de inte imponerade. Stödet för Socialdemokraterna minskar med 0,9 procentenheter medan det ligger i stort sett still för Moderaterna som tappar 0,1 procent.

Förklaringen till att Alliansen ökar med 2,3 procentenheter är i stället att stödet för de övriga tre partierna är större nu än det var 76 timmar tidigare. Annie Lööf ser ut att gå från uträknad till en valvinnare.

Stödet för samtliga tre rödgröna partierna minskar. Stefan Löfvens önskeregering, en koalition mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har i den här mätningen ett mindre stöd än en Alliansregering.

Även denna mätning, den näst sista från Aftonbladet/United Minds före valet, bekräftar bilden av att valets stora förlorare riskerar att bli Moderaterna och Socialdemokraterna.

Moderaterna för att de tycks tappa rejält många procentenheter jämfört med förra valet då 30,1 procent av väljarna lade sin röst på Fredrik Reinfeldts parti.

Socialdemokraterna för att de ser ut att hamna på samma låga nivå som i valet 2010. Det var det sämsta valresultatet för partiet sedan Sverige blev en demokrati 1921. Men trots det kan partiet få chansen att leda nästa regering. Motsägelsefullt men sant.

Hur träffsäker är då den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds? Det kan man givetvis inte ­veta förrän efteråt. Men den mätning som publicerades tre dagar ­före förra riksdagsvalet överskattade stödet för Alliansen och för Sverigedemokraterna med vardera 1,4 procentenheter. Stödet för rödgröna underskattades med 0,4 procentenheter.