De förbereder sig för ett regeringsarbete

KOLUMNISTER

Under mötet planerade Stefan Löfven och Åsa Romson hur de gemensamt ska attackera Alliansens skolpolitik under valspurten.

En förberedelse för ett framtida regeringsarbete?

Så måste man tolka det.

Med en dåres envishet har ­Stefan Löfven upprepat att han inte delar ut några minister­poster innan han eventuellt vunnit valet och kan ta ställning till ett valresultat. Han har också sagt att han utesluter en Socialdemokratisk enparti­regering.

För väljaren betyder det att man inte riktigt vetat vad man får om man ­lägger sin röst på ­Socialdemokraterna om de får förmånen att bilda regering. Det enda man vet är att det inte blir innehållet i Socialdemokraternas valmanifest. Det blir en kompromiss.

För det har Stefan Löfven fått mycket kritik, särskilt av regeringen, som hävdat att det bara finns ett enda habilt regeringsalternativ. Nämligen deras.

Men i går vid lunch träffades alltså Stefan Löfven och språk­röret Åsa Romson för att dra upp riktlinjerna för hur de under valrörelsens sista skälvande dagar gemensamt ska attackera Alliansens skolpolitik. Läs hur i Anette Holmqvists artikel här.

Det är inte raketforskning. Men det är något som Stefan Löfven tidigare sagt inte existerar. ­Nämligen ett organiserat sam­arbete på hög nivå mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Redan då Löfven och ­S-ledningen förklarade sin inställning i rege­ringsfrågan, i november förra året, pekades ­Miljöpartiet ut som ”en naturlig samarbets­partner”.

Socialdemokraterna kan tänka sig att sam­arbeta med flera partier. I artikeln nämndes Vänster­partiet, Centern och Folkpartiet. Men det stod klart att Miljöpartiet ­hade en särställning i framtids­visionen (S).

Lunchmötet mellan Löfven och Romson i går måste alltså tolkas som en förberedelse för ett framtida regeringsarbete, förutsatt att de vinner valet om tre dagar.

Men enligt en ny Sifomätning, som presenteras i flera morgontidningar i dag, är Alliansen just nu större än S och MP tillsammans. Övertaget är dock mycket litet, 0,6 procentenheter.

Under TV4:s utfrågning av ­oppositionens partiledare i går kväll gav Stefan ­Löfven inga nya besked i regeringsfrågan. Han upprepade att han vill ­leda en handlings­kraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokra-­terna.

Han vägrade att svara på om Jonas ­Sjöstedt (V) fick plats i den, nämnde inte Miljöpartiet men plockade plötsligt Folkpartiet ur hatten. Om Jan Björklund ­ville förverkliga sitt förslag om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen så var det bara att vända sig vänsterut.

Förvirrande? En aning.

Stora delar av utfrågningen av Romson och Löfven ledde åter­igen till frågetecken för hur de ska kunna regera tillsammans.

Romson vill släcka två kärnkraftsreaktorer under nästa ­mandatperiod, det vill inte ­Löfven.

Romson vill minimera vinst­uttaget från välfärdsföretag som finansieras med skatte­medel. Löfven vill minska det men ­inte på ­samma ­radikala sätt som Miljöpartiet.

Om försvaret är de inte ­heller överens och där tänker ­Löfven helt enkelt ­köra över sin eventuella ­partner. Det är försvarsberedningens beslut från i våras som ­gäller. Basta.

Men hur ­Alliansen ska attackeras om ­skolan är de alltså ­ense. Alltid något.

Partiledarutfrågningarna – Lena Mellin tycker till

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin om utfrågningen i TV4 av Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP) och Jonas Sjöstedt (V).

Gav parti-­ledarna några nya besked?

Nej, det gjorde de inte. Men en del intressanta saker dök upp. Till exempel började Löfven plötsligt tala om samarbete med Folkpartiet i slutet av ­utfrågningen.

En mindre nyhet var att ­Romson tyckte att S-förslaget om att man ska kunna ta körkort med studiemedel var ­ganska bra.

När blev de mest enga­gerade?

Åkesson var mest engagerad ­efter utfrågningen när han sa att kaffet var det bästa med ­hela tillställningen. Sjöstedt var som vanligt mest engagerad i förbud mot vinster i välfärden. Romson visade största hettan när hon ­talade om att modernisera ­Sverige ­och Löfven när han sa att man aldrig kan ställa jobb mot varandra – en trainee i vården är lika bra som ett Mc­Donaldsjobb.

Gjorde någon bort sig?

Nej. Däremot hade Löfven påtagliga problem med att förklara varför de traineejobb som S vill införa i vården och äldreomsorgen inte går på kollisionskurs mot EU:s regler.

Sen var det lite märkligt att Åsa Romson sa att hon var dålig på att planera sin ekonomi, men hon tyckte inte att det var så ­farligt för det brukar lösa sig.

Var frågorna ­tillräckligt ­vassa?

Ja, själva frågepassen var vassa och bra. Men de omgärdades av väldigt mycket lull-lull, vänliga frågor om musik och Sjöstedts deckarskrivande.