Historiskt, Löfven

1 av 3
Margot Wallström är mest populär bland folket.
KOLUMNISTER

Utrikesminister Margot Wallström är duktigast i regeringen enligt Aftonbladet/Sverige tycker där svenska folket sätter betyg på ministrarnas insatser under hösten.

Statsminister Stefan Löfven hamnar först på en delad sjundeplats. Det har inte hänt tidigare att statsministern placerat sig så långt ner.

Aftonbladet har under nära 20 år genom undersökningsföretaget Sifo bett svenska folket sätta betyg på regeringens statsråd. Vi fortsätter traditionen men nu inom ramen för Sverige tycker (se faktaruta).

Att säga att S- och MP-regeringen tagit svenska folket med storm är att ta i. Bara två ministrar får högre betyg än tre för sina arbetsinsatser. De är utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist från samma parti.

Wallström kan sannolikt tacka sin långa politiska karriär för betyget 3,4. Hon har varit riksdagsledamot i sex år, statsråd i tio år och EU-kommissionär lika länge. Få har så bred erfarenhet som hon och det förefaller svenska folket uppskatta. Hon har gett ett kompetent intryck under sina månader i Arvfurstens palats där UD ligger.

Peter Hultqvist är inte lika känd som Wallström. Men han har under sina snart tre månader, med bland annat en konstaterad ubåtskränkning, som politiskt ansvarig för försvaret gett ett lugnt och bestämt intryck vilket ger betyget 3,2. Han har till och med fått beröm av Svenska Dagbladets ledarsida och det säger en hel del.

Av regeringens övriga 22 statsråd placerar sig samtliga på betygsdelens undre halva. Så illa har det inte sett ut tidigare men så har också den här regeringen fått en ganska dålig start.

Allra sämst tycker svenska folket att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) skött sig. Det måste bero på ett allmänt missnöje med bostadssituationen. Kaplan är som minister än så länge alltför anonym för att man ska kunna hävda att han sköter jobbet sämre än någon annan.

Bland regeringens partiledare hamnar statsminister Stefan Löfven (S) på en föga hedrande tredjeplats. Svenska folket anser att Miljöpartiets båda språkrör har gjort bättre ifrån sig än S-ledaren.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) får betyget 2,7 för sina arbetsinsatser under hösten. Ett överraskande lågt betyg för honom. Han är normalt en av de partiledare som flest har stort eller mycket stort förtroende för.

Miljöminister Åsa Romson (MP) får betyget 2,6. Romson är ju en passionerad klimatförespråkare och har varit på FN-möte i Peru för att förbereda klimatkonferensen i Paris i slutet av 2015. Men kanske är det den giftiga bottenfärgen till den egna skutan som drar ner betyget.

Sämst betyg av regeringens partiledare får alltså Stefan Löfven som totalt sett landar på en delad sjundeplats på den nedre halvan av listan. Det har inte hänt tidigare att statsministern inte lagt beslag på någon av topplaceringarna.

Men bland de egna väljarna är betyget gott. 63 procent av S-väljarna tycker att Stefan Löfven gjort ett bra eller mycket bra jobb under hösten. 17 procent anser att han gjort ett ganska eller mycket dåligt jobb.

Men i hela väljarkollektivet ser det alltså inte ut så. Där tycker 30 procent att Löfven gjort ett bra eller mycket bra jobb. 51 procent anser att han gjort ett ganska eller mycket dåligt jobb.

Med undantag för Löfven kan man säga att det lönar sig att vara känd. De ministrar som flest känner till får också högre betyg. Att vara okänd drar ner intrycket.

Mätningen är i sin helhet är gjord före beskedet om att det planerade nyvalet inte blir av. Läs mer om hur undersökningen gjorts i faktarutan.

FAKTA

Svenska folkets betyg på regeringens ministrar

1. Margot Wallström (S), utrikesminister 3,4

2. Peter Hultqvist (S), försvarsminister 3,2

3. Mikael Damberg (S), näringsminister 2,9

4. Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister 2,7

    Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister 2,7

5. Åsa Romson (MP), miljöminister 2,6

    Magdalena Andersson (S), finansminister 2,6

    Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister 2,6

    Anders Ygeman (S), inrikesminister 2,6

6. Gabriel Wikström (S), sjukvårds- och hälsominister 2,5

   Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister 2,5

   Isabella Lövin (MP), biståndsminister 2,5

   Ibrahim Baylan (S), energiminister 2,5

   Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister 2,5

7. Stefan Löfven (S), statsminister 2,4

    Anna Johansson (S), infrastrukturminister 2,4

    Ardalan Shekarabi (S), civilminister 2,4

8. Alice Bah Kuhnke (MP), kulturminister 2,3

   Per Bolund (MP), finansmarknadsminister 2,3

   Kristina Persson (S), framtidsminister 2,3

   Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning 2,3

   Aida Hadzialic (S), gymnasieminister 2,3

9. Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister 2,2

10. Mehmet Kaplan (MP), bostadsminister 1,9

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är genomförd inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel. Frågan: Vi skulle vilja veta hur du betygsätter regeringens ministrar, eller statsråd som de också kallas. Om du inte känner till ministern markerar du detta.

1 645 personer som speglar svenska folket, 16-75 år, tillfrågades via webbenkät under perioden 12-17 december 2014. Bara de som kände till ministern fick sätta betyg på en skala från ett till fem.

När ministrarna fått samma betyg har de rangordnats efter den sista hundradelen (som inte framgår av tabellen).

Om Sverige tycker

Sverige tycker är namnet på Schibsteds och undersökningsföretaget Inizios gemensamma opinionspanel. Opinionsundersökningarnas resultat publiceras i Aftonbladet under vinjetten Sverige tycker. Vi genomför våra undersökningar i enlighet med branschens normer och standarder; är medlem i SMIF och följer ICC/ESOMAR:s internationella regler för marknads- och samhällsundersökningar.

ARTIKELN HANDLAR OM