Tonläget lär förbli högt - trots decemberöverenskommelsen

1 av 2
Jan Björklund (FP) har hotat med en misstroendeförklaring mot bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) efter de senaste turerna kring Bromma flygplats.
KOLUMNISTER

Den som trodde att riksdagen skulle tystna efter juluppgörelsen fick fel.

Redan hotar FP-ledaren Jan Björklund med misstroende­förklaring mot statsrådet ­Mehmet Kaplan som i så fall ­riskerar avsked.

Regeringen gav den 18 december förre näringsministern ­Anders Sundström (S) i uppdrag att utreda Bromma flygplats framtid.

Samma dag tog riksdagen ­beslut om att ”någon förhandlingsperson rörande frågan om att ­avveckla citynära flyg­platser ­inte bör tillsättas”. ­Bakom beslutet stod de fyra ­Allianspartierna och SD.

Men regeringen struntade alltså i beslutet, som var en ­bekräftelse av ett tidigare beslut i trafikutskottet. Det har nu, tre veckor senare, fått FP-­ledaren Jan Björklund att ilskna till.

I första hand kräver han i en interpellation till statsminister Stefan Löfven (S) att få veta när regeringen tänker återkalla beslutet. I andra hand hotar han med misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd, bostads- och stadsutvecklingsminister ­Mehmet Kaplan (MP).

Det krävs bara 35 röster för att en omröstning om misstroende ska genomföras. Men för att statsrådet ska få sparken ­måste minst hälften av leda­möterna rösta för det. Det betyder att ­Alliansen och SD måste göra ­gemensam sak om Kaplan ska tvingas bort från regeringen.

Den som trodde att julupp­görelsen om budgeten mellan ­regeringens och Alliansens ­partier skulle tysta riksdagen har alltså redan fått fel. Den ilska och frustration som valresultatet i september och höstens politiska ­tumult skapat har inte lagt sig.

Man kan ju säga som Brommabon Björklund att ­regeringen måste följa riksdagens beslut. Men man kan också inse att ingen regering i mannaminne har lytt miss­hag­liga så kallade tillkänna­givanden från riksdagen så länge det har gått att undvika.

Ännu ett bevis för att tonläget kommer att förbli högt är miljöminister Åsa Romsons (MP) svar till Jan Björklund på Facebook. Hon tycker att han lägger sig i frågor som hanteras av ­regeringen och frågar sig retoriskt vad som är nästa steg:

”Stockholmare inte ska ­komma i fråga för jobbet som ny ­generaldirektör för ­Trafikverket?”

Nej, Åsa Romson. Det förefaller otroligt.

Nej, Jan Björklund. Du kommer inte försöka ge Kaplan sparken för att Brommas framtid ­utreds.

Nej, lugnet har inte lagt sig. Och det ser ­inte heller ut som det kommer att göra det, i alla fall inte än på ett tag.

ARTIKELN HANDLAR OM