Skräckläsning för Björklund

Mellin: Nu riskerar den interna kritiken mot julpakten få ny fart

Alliansens tar igen på de rödgröna, enligt Aftonbladets nya undersökning.
KOLUMNISTER

Regeringen vann på ”julpakten” med Alliansen. De borgerliga partierna gick förlorande ur överenskommelsen.

Någon annan slutsats går inte att dra av den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Sverige tycker.

Dagens väljarbarometer är den första Aftonbladet/Sverige tycker sedan regeringens två och Alliansens fyra partier presenterade den så kallade decemberöverenskommelsen, även kallad DÖ, dagen efter annandag jul.

Den är ingen rolig läsning för Alliansen. De fyra borgerliga partierna tappar sammanlagt 3,6 procentenheter och noterar det lägsta stödet sedan valet i september.

För regeringspartierna S och MP är det precis tvärtom. Stödet för dem ökar med 1,9 procentenheter till det högsta stödet sedan valet. Adderar man bundsförvanterna i Vänsterpartiet är ökningen 3,1 procentenheter, alltså nästan lika mycket som Alliansen tappar.

Moderaterna har ökat i varje mätning efter valet - utom i den här. Förklaringen kan vara missnöjet med M-ledningen för juluppgörelsen med regeringen. Kritiken har gällt både innehållet i avtalet och formerna den kom till under, utan konsultationer med partiets riksdagsledamöter. Resultatet i den här mätningen gör att kritiken riskerar att få ny fart.

Rena skräckläsningen är mätningen för FP-ledaren Jan Björklund. För första gången i mannaminne ligger partiet under fyra procent, den nivå som avgör om man hamnar i eller utanför riksdagen. Om Google har rätt, och det är inte säkert att det har, har det hänt en gång tidigare på 2000-talet, i juni 2001.

En annan mätning, som Aftonbladet publicerade i förrgår, visade att andelen FP-väljare som har stort eller mycket stort förtroende för Björklund minskat med tolv procentenheter på en månad. Orosmolnen, för att uttrycka sig försiktigt, hopar upp sig för Jan Björklund.

Det enda av Alliansens partier som ökar i den här mätningen är Kristdemokraterna. Centern tappar något.

Bland de tre rödgröna partierna, som samarbetade om höstens nedröstade budgetförslag, ökar stödet för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet medan det minskar för Miljöpartiet. S noterar sin bästa siffra sedan valet, MP sin sämsta.

Det kan möjligen bero på att MP-väljarna är missnöjda med det gröna genomslaget i regeringens politik. Hittills har det ju inte funnits anledning att fira några triumfer för det.

Parentetiskt kan nämnas att när företrädare för regeringen attackerar Alliansen för allt som inte blir av när regeringens budgetförslag röstades ner nämner de ofta V-förslag, exempelvis fria läkemedel för barn. Det är humor.

Sedan valet har det böljat av och an. I oktober och november var de rödgröna störst. Sedan gick Alliansen om och nu är de rödgröna åter större än de borgerliga partierna.

Sammanfattningsvis kan man inte tolka dagens mätning från Aftonbladet/Sverige tycker på något annat sätt än att julpakten mellan regeringens båda partier och Alliansens fyra har stärkt regeringen och försvagat den borgerliga oppositionen.

Om den utvecklingen fortsätter kommer den interna kritiken i de borgerliga partierna öka i styrka. Om två veckor samlar Centerpartiet sina kommunpolitiker i Norrköping. Där kan ges en fingervisning.

Fotnot: I decemberöverenskommelsen gjorde regeringen och Alliansen upp om hur minoritetsregerandet ska skötas fram till 2022. Den partikonstellation som är störst ska få igenom sin statsministerkandidat och sina budgetförslag.

ARTIKELN HANDLAR OM