De kan ta över om Björklund avgår

KOLUMNISTER

Jan Björklund är en duktig politiker. Ideologisk, snabb i repliken, engagerad och tydlig. Men det kan ändå vara så att hans tid som FP-ledare närmar sig sitt slut när partiet ligger och pendlar kring fyra procent i väljarbarometrarna.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Hans efterträdare diskuteras just nu med vissa hetta i FP-kretsar. Förra demokratiministern Birgitta Ohlsson, 39, är en favorit i vissa kretsar medan andra hotar med att lämna partiet om hon blir partiledare. Ohlsson är just nu föräldraledig från riksdagen.

Ett annat namn som nämns är nuvarande partisekreteraren och förra jämställdhetsministern Maria Arnholm, 56. Hon känner nästan varenda folkpartist och kan sitt parti utan och innan. Men vill hon? Ingen säger sig veta.

En annan påläggskalv är gruppledaren och ekonomiske talespersonen,  förre integrationsministern Erik Ullenhag, 42. Men han uppges inte vara intresserad utan planerar att följa med sin fru, som är diplomat, till nästa utlandspostering. Dessutom höjs krav på att nästa partiledare är kvinna.

En fjärde person, som seglat upp på senare tid, är EU-kommissionären Cecilia Malmström, 46, tidigare EU-minister. Men hon leder nu EU:s arbete med att få till ett frihandelsavtal med USA, ett jobb som är viktigt för både EU och Sverige. Vill hon verkligen byta det mot att bli ordförande i ett litet oppositionsparti i norra Europas utkant?

Karusellen lär snurra vidare. Tills antingen Jan Björklund sätter ner foten. Eller någon annan gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM