Mellin: Söder offer för en maktkamp

KOLUMNISTER

SD:s Björn Söder fasas ut från politikens centrum.

Det kan, och bör, ses som en politisk markering. Han står för en hårdare linje än resten av partitoppen.

Att Björn Söder slutar som Sverigedemokraternas partisekreterare om en månad är ett resultat av en maktkamp inom partiet. En kamp som framför allt gäller den politiska dagordningen men också attraktiva poster.

Söder har varit en av dem som stått Jimmie Åkesson närmast. Han ingick i ”de fyras gäng”, männen som pluggade samtidigt i Lund och som bestämde sig för att ta makten över Sverigedemokraterna i slutet av 1990-talet.

Det lyckades 2005 och sedan dess har Åkesson varit partiledare och haft sina närmaste förtrogna i resten av gänget; Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder.

Nu blir Jomshof ny partisekreterare medan Söder på heltid får ägna sig åt sina riksdagsuppdrag som ledamot av utrikesutskottet och andre vice talman. Det är poster en bra bit ifrån politikens stora scen som Söders fasas ut från.

Bildade allians med SDU

Enligt uppgifter till Aftonbladets Kenan Habul har Björn Söder bildat allians med ungdomsförbundet SDU som resten av partiledningen tycker är en uppstudsig bråkstake.

SDU står till höger om moderpartiet. När förbundet presenterar sig på sin hemsida nämns exempelvis inte ordet ”socialkonservatism”, SD:s halvnya officiella linje. Däremot duggar ”nationen” tätt.

Som SDU:s bundsförvant kan Björn Söder bädda för en ny, framtida maktposition i partiet. De unga kommer ju snart att vara lite äldre. Samtidigt får SDU en mentor med lång erfarenhet.

Det har varit många turer kring Söders utfasning som partisekreterare, en del av dem ganska underhållande. Redan i november 2013 meddelade han att han ville sluta så snart det gick efter valet i höstas. Han hade för mycket att göra.

Ändrade sig

Ett halvår senare, i maj, gjorde Jimmie Åkesson klart att han ville se Richard Jomshof som ny partisekreterare. Sedan hände inget mer - förrän efter valet.

Men med Jimmie Åkessons sjukskrivning i oktober fick Björn Söder en förevändning att ändra sig. I en kolumn i partitidningen SD-kuriren skrev han att det vore oansvarigt av honom att avgå nu med tanke på att SD behövde kontinuitet.

”Med tanke på att vi i dagsläget inte har en partiledare på plats kan det också vara av särskild vikt att behålla kontinuiteten tills vår Jimmie är tillbaka.”

Meningen ströks av ingen mindre än Richard Jomshof, ansvarig utgivare för SD-kuriren och Söders rival om partisekreterarposten. Men Söder gav sig inte, han skickade ut den ostrukna krönikan i veckobrevet till medlemmarna.

Söders senaste bud var att han ville stanna som partisekreterare till i början av april och med motiveringen att han ville slutföra en omorganisation. Men SD:s partistyrelse lät sig inte bevekas, under måndagens möte skulle det sättas punkt för Björn Söders tid som partisekreterare.

Partistyrelsen fick bestämma

Men Jomshof och Söder kunde inte komma överens om när bytet skulle ske. Även tidpunkten, 26 februari, fick partistyrelsen bestämma.

Richard Jomshof ska ha en mer utåtriktad roll än Söder har haft. Enligt SD:s andre vice ordförande Carina Herrstedt har Björn Söder suttit för mycket vid skrivbordet och varit ute för lite i distrikten.

De fyras gäng finns inte längre. Det har reducerats till en trio. Men maktkampen rullar sannolikt vidare.